Verden over krænkes psykisk syges rettigheder – I flere lande holdes psykisk syge i lænker og de modtager ofte ingen eller utilstrækkelig behandling. Med et budget på under én procent af, hvad verden samlet bruger på sundhed, er mental sundhed et underprioriteret område.
Læs også: Psykisk syge holdes i lænker
Et tiltrængt slogan indenfor global mental sundhed har derfor været ”ingen sundhed uden mental sundhed,” fortæller professor Wietse Anton Tol, nyansat professor i global mental sundhed hos Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet. Universitetet har netop styrket sit arbejde med global mental sundhed.
Tol har gennem sin forskning arbejdet med global mental sundhed i humanitære situationer. Og på universitet arbejder han og hans medarbejdere både med forskning og med projekter, der aktivt støtter folks mentale sundhed. Aktuelt med et projekt for mandlige flygtninge i Uganda – et land der huser over en million mennesker på flugt fra især konflikter i Sydsudan og den Demokratiske Republik Congo.
Der er notorisk få højtspecialiserede terapeuter i Uganda. Derfor griber teamet til en typisk intervention: Andre faggrupper, lokale sundhedsarbejdere og sygeplejersker, trænes i at udføre nogle af de opgaver, vi i Vesten har højtuddannede terapeuter til. Det er mindre krævende at træne sundhedsarbejdere end at uddanne terapeuter. Projektet kan derfor hurtigere bredes ud til en større gruppe flygtninge, sådan som det er planen at gøre.
Mental sundhed hænger sammen med verdensmål
Manglende mental sundhed og stofmisbrug udgør 7,4 procent af den samlede globale sygdomsbyrde. Tol mener derfor, at der er gode grunde til at møde behovet finansielt. Det er ikke kun et spørgsmål om social retfærdighed. Gode indsatser kan betale sig, også økonomisk.
Mental sundhed hænger nemlig uløseligt sammen med fattigdom, forklarer Tol. Når folk bliver syge risikerer de eksempelvis at miste arbejde og indtægt. Arbejdsløshed og lavere velstandsniveau betyder ofte, at den ledige står uden for arbejdsfællesskabet, hvilket kan resultere i ensomhed og isolation.
FN´s mål for bæredygtig udvikling omfatter mål for mental sundhed. Det er første gang i en sådan fastsættelse af fælles verdensmål, at mental sundhed er inkluderet. Og ligesom mental sundhed hænger sammen med fattigdom, bidrager bedre mental sundhed også til opnåelsen af en række andre bæredygtighedsmål. Tol nævner som eksempel, at det er påvist, at mental sundhed påvirker målet om at begrænse vold mod kvinder og piger.
Desuden bidrager god mental sundhed positivt til folks fysiske sundhed, folks sygdomsforløb med ikke-smitsomme sygdomme som hjertekarsygdomme og hvor meget kvinder ammer deres børn. Denne indsigt har givet vind i sejlene til sloganet ”ingen udvikling uden mental sundhed” – for at have udvikling må der også være mental sundhed.
Men hvorfor er der stor forskel på behovet for en stærkere indsats for mental sundhed og så det, der bliver gjort?
Tol peger først på stigmatiseringen forbundet med svær psykisk sygdom. Stigmatisering betyder blandt andet, at vælgere ikke kræver området prioriteret, og at politikere uforstyrret kan ignorere området.
Tol siger også, at den omfattende evidens, der støtter projekter for mental sundhed, ikke altid tages så seriøst, som den burde. Og at en grund til, at forskning ikke altid tilstrækkeligt omsættes i projekter og politik, er, at der er en misforståelse om at mental sundhed er svær at måle. Det er i modstrid til forskning, der har påvist effekten af interventionerne blandt andet gennem forsøg, hvor deltagere er tilfældigt delt i en gruppe, der modtager behandling, og en kontrolgruppe, så forskellen i mental sundhed efter forsøget alene kan tilskrives behandlingen.
Herudover siger Tol, at det ikke altid er så brugbart at skelne for skarpt mellem fysisk og mental sundhed, som det for eksempel gøres i standard biomedicinsk praksis. Et bredere fokus på trivsel, og hvordan trivsel hænger sammen med miljøet, man vokser op i og lever i, kan fremme en global mental sundhed, der er mere inspireret af social retfærdighed, hvilket er stærkt tiltrængt.