Maoistiske rebeller gennemtæver bistandsarbejdere i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

4 udenlandske bistandsorganisationer har indstillet deres arbejde i et fjerntliggender distrikt i Nepal efter at 2 af deres medarbejdere blev tævet af maoistiske rebeller, skriver BBC Online tirsdag.

Det drejer sig om FNs Verdensfødevareprogram (WFP), DFID (det britiske Danida), tyske GTZ og hollandske SNV, som i en udtalelse siger, at maoisterne også har presset penge af dem i deres højborg, Kalikot-distriktet, i Himalaya-landets vestlige del.

Bistandsorganisationerne siger, at medarbejderne blev overfaldet i landsbyen Sukatiya, 600 km vest for hovedstaden Kathmandu.

– Maoistiske kadrer angreb en mandlig og kvindelig bistandsarbejder. Kvinden blev gennemtævet, og maoisterne beordrede hende til at grave sin egen grav, men hun var for slemt tilredt til at kunne gennemføre det. Begge blev tvunget til at give maoisterne penge, hedder det i udtalelsen søndag.

Rebellerne har ikke reageret på anklagerne. Tilbagetrækningen berører 6.000 landsbyboere, som arbejder på en vej, der støttes af de udenlandske donorer.

Nepal er et af verdens fattigste lande og stærkt afhængig af udenlandsk bistand. Den er imidlertid svundet ind efter at kong Gyanendra tog magten ved en kupagtig aktion den 1. februar. Bl.a. har Danmark indstillet al ny bistand, men fortsætter de igangværende projekter, såfremt der er fysisk mulighed herfor.

Nepal er programsamarbejdsland for Danida og bl.a. et stort skovforvaltningsprogram er blevet betegnet som et af de mest succesrige dansk-støttede miljøtiltag nogensinde.

Over 12.000 mennesker er dræbt i den 10 år lange borgerkrig mellem regeringen og maoisterne.