Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt
Den marokkanske viceudenrigsminister besøgte forleden Folketinget og mødtes med Udenrigsudvalget. Herfra kom der bl.a. spørgsmål om Vestsahara, der er besat i Marokko – men der kom ingen svar.
Marokkos viceudenrigsminister Mbarka Bouida og Christian Juhl, der er medlem af Folketinget for Enhedslisten og partiets udviklingsordfører (Foto: Afrika Kontakt).
”Min holdning efter mødet med ministeren er, om muligt, mere kritisk overfor Marokkos politik overfor Vestsahara-spørgsmålet end før mødet”, forklarede Christian Juhl, MF for Enhedslisten efter møde i Udenrigsudvalget.
Sådan sagde udviklingsordfører for Enhedslisten, Christian Juhl, efter et møde med den marokkanske viceudenrigsminister Mbarka Bouida på Christiansborg i sidste uge.
Mbarka Bouida havde, sammen med den marokkanske ambassadør Raja Ghannam, søgt foretræde for Udenrigsudvalget for, som en marokkanske avis fortalte det, at ”briefe medlemmerne om Marokkos politiske og socioøkonomiske reformer, og styrkelsen af menneskerettighederne i Vestsahara”.
Uacceptable forhold i Vestsahara
Vestsahara er ellers Afrikas sidste koloni, og Amnesty International, Human Rights Watch og andre menneskerettighedsorganisationer rapporterer tit om Marokkos illegale udplyndring af Vestsaharas resurser, diskrimination mod landets oprindelige befolkning, Saharawierne, og grov tortur af dem der kæmper for uafhængighed.
Christian Juhl besøgte i 2013 både Marokko og det besatte Vestsahara, hvor han mødtes med repræsentanter for Marokkos oppositionspartier og menneskerettighedsorganisationer fra Vestsahara. Han udtalte dengang, at ”forholdene i Vestsahara er uacceptable”.
Svarede ikke på spørgsmål
Christian Juhl stillede for sin del Mbarka Bouida flere spørgsmål om netop Marokkos besættelse af Vestsahara.
”Men ikke på ét af spørgsmålene ønskede hun at komme Vestsahara i møde, og afviste den kritik der ligger i dem”, fortæller Christian Juhl.
Christian Juhl orienterede også Mbarka Bouida om Udenrigsudvalgets beretning fra 2014, hvor et flertal af Folketingets partier blandt andet fremhævede at Danmark skal støtte Vestsaharas oprindelige befolknings ret til uafhængighed, og opfordrede danske offentlige institutioner og virksomheder til ikke at handle med varer fra Vestsahara. Han fortalte også om danske kommuners boykot af vejsalt fra Vestsahara.
Forsonlig dansk udenrigsminister
Udenrigsminister Martin Lidegaard var angiveligt langt mere forsonelig under et andet møde med Mbarka Bouida, der ifølge marokkanske medier fortalte Lidegaard, at ”menneskerettigheder og god regeringsfølelse er grundlaget for den Marokkanske model”, også i Vestsahara.
Ifølge den marokkanske pressetjeneste, MAP, udtrykte Lidegaard støtte til “den marokkanske regerings tilgang til regionale spørgsmål”, en ordlyd der kunne tolkes i Marokko som en manglende kritik af landets kolonisering af Vestsahara.
Martin Lidegaard skrev sidste år en artikel sammen med tre andre udenrigsministre, og Mbarka Bouida, hvor de appellerede til at man skulle ”forbedre indsatsen om at beskytte alle mennesker mod tortur i alle dele af verden”.
Lidt ironisk, måske, eftersom Amnesty International sidste år lancerede en Stop Tortur-kampagne, der havde Marokko (og Vestsahara) som en af verdens fem værste torturnationer, og eftersom Freedom House rangerer Vestsahara helt i bund i forhold til politiske rettigheder og borgerrettigheder.