De fem udgjorde en delegation fra EU-parlamentets Vestsahara-gruppe, der gerne selv ville se på forholdene i Afrikas sidste koloni, der af Amnesty International bliver betragtet som en af verdens værste torturregimer, og af Freedom House som værende mindre frit end Saudi Arabien.
”Vi ville se på forholdene i landet. Men dette ville Marokko åbenbart ikke have at vi skulle, så vi blev stoppet, og fik ikke lov at forlade flyet. Jeg føler mig krænket og havde ikke forestillet mig, at dette kunne ske, selvom der findes folk i Marokko som vil holde det der sker i Vestsahara hemmeligt,” fortalte det svenske medlem af EU-parlamentet, socialdemokraten Jytte Guteland, til Sveriges Radio.
Medieblackout
Tidligere er adskillige andre EU-parlamentarikere, aktivister, ngo-medarbejdere, samt flere danske og internationale journalister blevet smidt ud af Vestsahara, eller er blevet forment adgang til landet, som en del af en marokkansk medieblackout i forhold til kampen for uafhængighed i landet.
En af dem, den danske journalist Ingrid Pedersen, blev smidt ud af Vestsahara i januar.
Læs mere om Ingrid Pedersens oplevelser: Smidt ud af Vestsahara (20.03.2017)
”Vi fik aldrig nogen forklaring på, hvorfor vi ikke måtte opholde os i landet,” fortalte hun dengang.
Oprindelig befolkning protesterer
Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario fordømte udvisningerne af de fem EU-parlamentarikere i en pressemeddelelse samme dag.
”Dette er endnu et eksempel på Marokkos bevidste og vedvarende forsøg på at skjule deres systematiske menneskerettigheds-overtrædelser i det besatte Vestsahara. Delegationen skulle have mødtes med menneskerettigheds-organisationer og aktivister, samt et bredt spektrum af civilsamfundet i Vestsahara,” udtaler Polisarios EU-repræsentant Mohamed Sidati i pressemeddelelsen.
”Jeg opfordrer EU’s udenrigsminister Federica Mogherini, og EU-landenes udenrigsministre, til utvetydigt at fordømme Marokkos handlinger i denne sag, samt at give internationale observatører og medierne adgang til de besatte områder.”
EU forhandler med Marokko
EU-Kommissionen forhandler for tiden med Marokko om nye handelsaftaler, der skal sikre importvarer fra Vestsahara, efter at Marokko havde truet med at nægte at stoppe flygtningestrømmen til Europa, hvis der blev lagt hindringer for landets landbrugs- og fiskerieksport til EU.
Dette sker, selvom handel med Vestsahara er i strid med international lov og en dom fra EU-Domstolen, der i december slog fast, at Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, skal godkende udnyttelse af naturresurser i kolonien.
Det danske folketing vedtog sidste år enstemmigt et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med Vestsahara.