Af Camilla Wass
På et krisecenter uden for Casablanca deler kronprinsesse Mary sine indtryk fra to intense dage i Marokko med fokus på voldsramte kvinder. Et besøg, hun selv tog initiativ til.
For enden af en støvet grusvej, et hemmeligt sted uden for Casablanca, ligger Tilila, et krisecenter for marokkanske kvinder.
Barnegråd fylder gårdspladsen, og kvinder med trætte ansigter hænger ud af vinduerne. 16 kvinder og 25 børn – mange af dem spædbørn – bor her, i skjul for voldelige mænd.
For kvinderne på Tilila er det forbundet med livsfare at blive afsløret.
Inden vi får lov at komme ind på området, skal alle pressefolk skrive under på en erklæring om, at vi ikke viser kvindernes identitet – og ikke fortæller nogen, hvor Tilila ligger.
I et beduintelt, der skærmer mod den skarpe eftermiddagssol, står kronprinsesse Mary sammen med resten af den officielle delegation.
To hektiske dage med kortegekørsel på Marokkos landeveje er kommet til ende, og det er blevet tid til at samle op på de mange stærke indtryk, besøgene hos det nordafrikanske lands kvindeorganisationer har efterladt.
”Det, der har gjort mest indtryk på mig, er den stærke vilje, de marokkanske organisationer viser. De har en lang vej at gå endnu. Selv om de har fået en progressiv lovgivning omkring kvinders rettigheder, har de en sej kamp at kæmpe – men de VIL det,” fortæller kronprinsessen med engagement i stemmen.
Dybt berørt af kvindernes historier
Nogle meter fra os leder en stentrappe op til krisecentrets sovesal. Her ligger en ung marokkansk kvinde og ammer sit nyfødte spædbarn.
Hun kom til krisecentret for 10 dage siden med veer, efter at have banket på en masse døre i nabolaget. Ingen ville lukke hende ind.
Kvinden fødte på krisecentret, og hun er en af de kvinder, der har fået en fortrolig snak med den danske royale gæst. En snak, der har gjort stort indtryk.
”Man bliver altid dybt berørt på sådan en rejse, hvor man møder mange forskellige kvinder og hører nogle frygtelige historier. Jeg har fået mulighed for at tale med mange kvinder og har hørt nogle virkelig barske historier, som jeg personligt er blevet meget optaget af,” fortæller kronprinsessen med et intenst blik i øjnene.
I løbet af to tætpakkede dage har den 41-årige mor til fire mødt en perlerække af marokkanske kvindeorganisationer, der arbejder for at bekæmpe vold mod kvinder.
Vejen til krisecentret ved Casablanca har bl.a. snoet sig forbi fattigkvartererne i hovedstaden Rabat og hen til den nye familiedomstol, der arbejder særligt med kvinders rettigheder.
Den røde tråd er det personlige møde
Den røde tråd i kronprinsessens besøg har været de personlige møder med såvel stærke kvindesagsforkæmpere som sårbare kvinder, der har været udsat for vold – og fokus har været på det samarbejde, der er skabt mellem Danmark og Marokko på netop dette område.
Kronprinsessen fortæller, at hendes interesse for Det Arabiske Initiativ blev vakt under en konference i Washington for nogle år siden. Hun har herefter selv taget initiativet til besøget i Marokko.
”Jeg er blevet meget optaget af det samarbejde, der er skabt mellem danske og marokkanske organisationer og den erfaringsudveksling og kapacitetsopbygning, der finder sted. Jeg ville gerne ned og opleve, hvordan samarbejdet fungerer i praksis,” fortæller kronprinsesse Mary.
Hun har især hæftet sig ved den ligeværdighed, der er i partnerskabet:
”Det har været meget givende for mig at opleve den gensidighed, der er i samarbejdet, hvor vi fra dansk side giver af vores 30 års erfaring inden for krisecenter arbejde, men hvor vi også får noget tilbage i form af en større kulturel forståelse for de mange kvinder fra MENA regionen, der kommer til danske krisecentre”.
“Vi får en forståelse for den sensitivitet, vi skal have i baghovedet, når medarbejdere i Danmark skal hjælpe disse kvinder.”
Børn i spontan sang for Mary
Læs videre på
http://www.detarabiskeinitiativ.dk/ligestilling/kronprinsesse-mary-viljen-til-forandring-imponerer-mig
Artiklen er bragt i seneste udgave af Nyhedsbrevet for Det Arabiske Initiativ, som er en særlig bistandspulje for udvalgte arabiske og nordafrikanske lande.
Journalist Camilla Wass er nyhedsbrevets redaktør.