Måske ophæves EUs våbenembargo mod Kina alligevel ikke i år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EU-landenes enighed om at ophæve våbenembargoen mod Kina er ved at falde fra hinanden, skriver DR Online tirsdag.

Ifølge Financial Times er først og fremmest Storbritannien kommet i tvivl, men også Sverige, Belgien og Italien går ifølge avisen ind for at vente til næste år, i stedet for allerede til juni.

Det skyldes både pres fra amerikanerne, som aldrig har været begejstrede for, at Kina skal blive en alt for velbevæbnet militærmagt, og at regimet i Kina for nylig vedtog en lov, der åbner mulighed for at angribe Taiwan, hvis taiwaneserne vælger selvstændighed.

Våbenembargoen blev indført i 1989, efter de kinesiske myndigheder slog hårdt ned på demonstranter på Den Himmelske Freds Plads, der krævede demokrati.

Europæernes planer om at ophæve embargoen udspringer af deres ønske om et tættere samarbejde med Kina.

Dlomater i Washington siger, at EUs våbenembargo næsten med sikkerhed ikke vil blive ophævet i juni, men de tvivler på, at EU vil sige det officielt.

Den danske holdning til at ophæve våbenembargoen mod Kina er besluttet på et møde i Folketingets Europaudvalg, men udvalget har aftalt at holde det hemmeligt, hvad Dannmark mener.

Den hemmeligholdelse bliver kritiseret af Amnesty International.

Men formanden for Europa-udvalget, den radikale Elisabeth Arnold, siger, at det sker 1-2 gange om året, at en minister beder om medlemmernes fortrolighed.

– Det respekterer vi, fordi det vil ødelægge ministerens forhandlingsmuligheder, hvis man kunne læse om Danmarks holdning i avisen, siger hun.