Jesper Kirknæs
Jesper Kirknæs, f. 1943, er socialantropolog og har siden udsendelse til University of Dar es Salaam og National Museum of Tanzania i 1968 arbejdet med udviklingsbistand, forskning, information og undervisning.
Udsendt af Danida og SIDA til Tanzania og været kursusleder på Danidas kursuscenter indtil lukningen i 2002.
Siden arbejdet med NGO miljøindsatser i Zanzibar.
Thomas Jørgensen så strengt over brillerne på sygeplejersken, der passede sugepumpen under operationen og så blev der trådt hurtigere på fodpumpen igen! Suget holdt bughulen på patienten fri for væske, så Jørgensen kunne fortsætte at rense ud for betændelse og cyster. Fodpumpen var i brug, da generatoren ofte stoppede under operationen.
Stedet var en mission med tilknyttet hospital i Kakuma helt oppe i Kenyas nordvestlige hjørne mod Sudan og Uganda. Missionen var drevet af irske nonner, som fik patienter ind fra det store opland, som de så holdt liv i, indtil doktor Jørgensen kom med 14 dages mellemrum fra Nairobi. Thomas Jørgensen fungerede i en Danida-støttet ansættelse i Flying Doctors, som senere blev til AMREF, (African Medical and Research Foundation).
Jeg var udsendt af Danida for at dokumentere dansk bistand og fløj fra Wilson Airport i en lille 3 sæders maskine sammen med Thomas Jørgensen, – først til Lodwar ved Turkana søen for at tanke op og derefter til Kakuma. Jørgensen var ventet med længsel af nonnerne; – både fordi han kom med medicinske forsyninger og frugt og grønt, men også fordi den medbragte whisky og historier løftede stemningen på terrassen om aftenen efter en lang arbejdsdag på hospitalet.
false
Der var stor variation i de patienter Jørgensen skulle tage faglig stilling til; – lige fra kejsersnit efter rygmarvsbedøvelse, brækkede ben og arme og en mand der var blevet angrebet af en hyæne midt om natten med det resultat, at hele ansigtshuden var bidt løs og hang fast kun i den ene side. Nonnerne havde holdt huden fugtig og efter huden med næse og mund var trukket på plads og syet fast, så manden væsentligt bedre ud!
Vandfyldte, betændte blærer
Ellers var det mest fjernelse af hydatide cyster, der blev foretaget. Turkana folket, der bor i området er pastoralister (kvægnomader). De har altid haft problemer med Karamojong folket langs grænsen til Uganda på grund af gensidige cattle raids. Hospitalet opdagede problemet med de hydatide cyster for et stykke tid siden, da en Turkana, gennemboret af et spyd, var blevet bragt ind efter en konflikt med Karamojong. Da spyddet blev trukket ud under operationen, væltede det ud med betændte cyster.
De findes både i lunger og bughulen og skyldes en parasit, der spredes gennem hunde. Forebyggelse er kompliceret, da det er en del af overgangsriter hos Turkana, at drenge får ansvar for en hundehvalp, som de vokser op med, og hunden spreder parasitten. Så fjernelse ved en operation er løsningen, når det har udviklet sig livstruende og doktor Jørgensen havde nok at gøre. På et tidspunkt blev én af nonnerne sendt ud i missionens køkken efter en stor kageske, så der rigtigt kunne skovles betændte cyster ud af kroppen på patienten, – det var derfor ekstra vigtigt at den lille mand, der passede suget med fodpumpen, holdt kadencen!
Det var en imponerende indsats, både fra nonnernes side med at holde liv i de tilfælde, der kom ind, – men sandelig også fra Flying Doctors og Thomas Jørgensen.
Efter et sent aftensmåltid, sad vi på en stor terrasse og kunne se lidt spredte bål langt borte, mens der blev fortalt historier, og stemningen steg efterhånden som indholdet i whiskyflasken faldt. De irske nonner nød virkeligt den adspredelse i de daglige rutiner som vores besøg betød.
Vi skulle flyve tilbage næste eftermiddag, og da det var lidt køligt om natten, nød jeg at krybe ned under det varme tæppe i sengen. Det var der åbenbart også andre, der gjorde! Da jeg trak tæppet væk om morgenen lå der en stor skorpion, som havde nydt varmen. Sengekammeraten og jeg skiltes dog heldigvis som de bedste venner.
false
Thomas Axel Jørgensen, fhv. overlæge, Cambridge, England, døde 2010, 83 år. Thomas Axel Jørgensen skulle egentlig have været arkitekt, men efter et år på Arkitektskolen skiftede han til lægestudiet, hvorfra han fik sin embedseksamen i 1954. Han blev uddannet kirurg og arbejdede i en årrække i Grønland, Ghana, Congo og Tanzania. Tiden på Arkitektskolen og i Afrika inspirerede ham til at skrive en håndbog i bygning og indretning af små bush-hospitaler i Afrika. Efterfølgende tilbragte Thomas Axel Jørgensen en tid i Kenya, hvor han blandt andet var kirurg hos Flying Doctors. I 1983 vendte han tilbage til Danmark, hvor han i en periode var kirurg på Odder Sygehus og senere sygehuslæge på Samsø. Da han blev pensioneret, flyttede han til Cambridge i England sammen med sin engelske hustru.