Medaljer til søfolk der transporterede Syriens og Libyens kemiske våben til destruktion

20160827-havnebilleder_store-45_57c441796dac3
Kemiske stoffer køres ombord i Ark Futura i Misrata havn 27. august 2016.
Foto: Forsvaret
Laurits Holdt

Frank Trojahn, chef for Marinestaben, overrakte i dag medaljer og diplomer til besætningen på DFDS’ danskflagede fragtskib Ark Futura. I 2016 benyttede Forsvaret skibet til at transportere dele af Libyens kemiske stoffer til destruktion, med hjælp fra støtteskibet Absalon. Det skriver Rederiforeningen i en pressemeddelelse.

Læs også: Danmark har fjernet de sidste kemiske våben fra Libyen (31.08.2016)

”Vi er glade for samarbejdet med militæret og dermed muligheden for at deltage i missioner, der kan bidrage til en mere sikker verden. Det er jeg sikker på, at vores besætningsmedlemmer også gør, og derfor er jeg meget taknemlig over den anerkendelse for indsatsen, som forsvaret i dag giver de besætningsmedlemmer, der har deltaget i operationen. Vi ser meget frem til at fortsætte med at understøtte forsvaret og til de altid meningsfulde opgaver, som samarbejdet medfører,” siger Niels Smedegaard, CEO i DFDS.

Ark Futura er chartret af det danske forsvar som en del af det såkaldte Ark-projekt. Projektet blev etableret i 2003 i et samarbejde mellem den daværende Forsvarskommando, Danmarks Rederiforening og Maersk Broker, og siden 2006 har Ark-projektet været et samarbejde mellem Danmark og Tyskland om skibe til strategisk søtransport.

Dansk skibsfart tager ansvar

Sidste år indgik DFDS en ny fireårig kontrakt med det danske forsvar om at stille skibe til rådighed for Ark-projektet. Den danske handelsflåde understøtter med sin store ekspertise inden for søtransport Forsvarets strategiske mobilitet. Dermed er DFDS en vigtig del af et bredt samarbejde, som blandt andet også tæller Beredskabsstyrelsen og SKAT.

”Vi kan være stolte over, at Danmarks prominente position som førende søfartsnation er medvirkende til, at det danske forsvar er klar til at yde en indsats. Dansk skibsfart tager ansvar ved at være med til at støtte, at det danske forsvar kan levere bemærkelsesværdige bedrifter rundt omkring i verden,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danmarks Rederiforening.

Gennem det offentligt-private partnerskab har Danmark også fjernet kemiske stoffer fra Syrien i 2014, ligesom Ark Futura i 2015 hjalp med i indsatsen for at bekæmpe ebola ved at transportere køretøjer til Vestafrika.

Læs også: Færdigt arbejde: 181 containere med kemiske stoffer fjernet fra Syrien (12.08.2014) og Danmark sender transportskib til de ebola-ramte lande i Vestafrika (24.09.2014)

Danmarks Rederiforening lagde lokaler til dagens medajleoverrækkelse.