Verdens Pressefrihedsdag markeres over hele kloden hvert år den 3. maj. Men igen i år er der ikke meget at fejre; de globale vilkår for presse- og ytringsfrihed er fortsat for nedadgående og under pres – også i demokratier. Situationen har aldrig set værre ud de seneste tretten år, viser nye tal fra den amerikanske organisation Freedom House; 45 procent af verdens befolkning lever i områder, hvor medier ikke er frie. Færre end hver syvende verdensborger bor nu i et land med en fri og uafhængig presse.
”I USA angribes mediernes troværdighed fra højeste sted og i flere europæiske demokratier ser man, hvordan politikere ændrer på lovgivningen for bedre at kontrollere medierne, til skade for pressefriheden,” siger Jesper Højberg.
I lande hvor frie medier i forvejen havde trange kår, har autoritære ledere fængslet journalister og lukket medier i et forsøg på at inddæmme politisk modstand. Det gælder blandt andet i lande som Venezuela, Tyrkiet og Azerbaijan. Der er dog også lyspunkter. Dansk støtte til journalisters sikkerhed, medieudvikling og pressefrihed er med til at sikre bedre medielovgivning og skabe stærke, uafhængige medier som modpol til fundamentalistiske grupper og undertrykkende regimer.
”Det er stadig meget farligt at være journalist i Afghanistan, men ny lovgivning og myndighedernes større tolerance af uafhængige medier har betydet, at Afghanistan ikke længere falder ind under kategorien af ’ufrie medier’ – men nu tælles blandt ’delvist frie’, ” siger Jesper Højberg.
Årets tema for Verdens Pressefrihedsdagen fokuserer på mediernes kritiske samfundsrolle og mulighed for at bidrage til fred og retfærdighed i en tid, hvor misinformation og ’fake news’ er med til at underminere ideen om objektive fakta og undergrave tillid til medierne.
”Retten til information er en grundlæggende menneskeret. Derfor må vi styrke uafhængige medier som modspil til propaganda, bekæmpe censur og sikre journalisters sikkerhed, både online og offline,” siger Jesper Højberg, direktør for International Media Support.
3. maj er også en anledning til at mindes de mindst 48 dræbte journalister, der døde som følge af deres arbejde i 2016. Og de otte, der er dræbt i løbet af de første måneder af 2017.
Organisationen International Media Support støtter medier i lande, hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for medierne at arbejde uafhængigt og professionelt. www.mediasupport.org