Mellemfolkeligt Samvirke bygger demokrati i Sydsudan

Redaktionen

20 års krig er bragt til afslutning i Sydsudan efter fredsaftalen tidligere på året mellem den sudanesiske regering og befrielsesbevægelsen SPLM (Sudan Peoples Liberation Movement).

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) bliver nu en aktiv del af arbejdet med at opbygge de demokratiske strukturer og styrke den folkelige deltagelse i udviklingen af Sudan, et af de fattigste områder i verden.

Det sker med en bevilling på 7,6 mio. kr. over de næste 6 år fra Danidas pulje til nærområdeindsatser, skriver MS i en pressemelding fredag.

– Nu skal der bygges bro efter en ødelæggende konflikt, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Udsholt, og fortsætter:

– Fredsaftalen er et nødvendigt grundlag, men en holdbar fred i Sydsudan kræver, at uenighed løses i mindelighed. Det vil blive en stor udfordring i et samfund, hvor militær magtanvendelse har været dagens orden for millioner af mennesker.

– Det er vigtigt at komme i gang så hurtigt som muligt, inden eventuel utilfredshed og uenigheder blusser op igen, anfører Udsholt.

Mellemfolkeligt Samvirke skal fra juli 2005 til juni 2008 være med til at gøre fredsaftalen kendt for borgerne i området og udvikle en forståelse for de demokratiske værdier og principper, som skal være fundamentet for genopbygningen af Sydsudan.

Hovedparten af sydsudaneserne, der også omfatter flygtningene i nærområdet i det nordlige Uganda, har ingen erfaringer med at leve i et demokratisk retssamfund.

Mellemfolkeligt Samvirkes projekt retter sig især mod meningsdannere og andre, der skal være med til at skabe forandring i udvalgte distrikter i Sydsudan og i flygtningelejre i det nordlige Uganda. Primært lærere på grund- og ungdomsuddannelser, traditionelle ledere, valgte og religiøse ledere samt ledere af lokale organisationer og administrativt personale mv.

Der fokuseres på følgende:

– Sikre at relevant og opdateret information er til rådighed om fredsaftalen, demokrati og menneskerettigheder, god regeringsførelse og konfliktløsningsmetoder mv.
– Fremme en åben og aktiverende debat om ovenstående emner
– Arbejde for at sydsudanesere, bosat i Danmark, involveres aktivt i processerne omkring repatriering, genopbygning, fred og demokratisering.

For at sikre bæredygtighed efter afslutningen af projektet fortsætter Mellemfolkeligt Samvirke samarbejdet med de lokale partnere i de efterfølgende 2 år. Derefter er det planen, at lokale myndigheder og skoler gradvist skal tage over.

Mellemfolkeligt Samvirkes aktiviteter vil blive styret fra organisationens kontor i Uganda, der i forvejen har et samarbejde med lokale partnere, som arbejder med sudanesiske flygtninge i det nordlige Uganda.

Desuden har MS Uganda et samarbejde med små lokalt baserede organisationer i Sydsudan og et bredt kontaktnet med lokale myndigheder og organisationer i dette område, hedder det.

Yderligere oplysninger: Generalsekretær Lars Udsholt, telefon 77 31 00 31 eller 20 28 08 44. Politik- og programkoordinator Lars Anderskouv, telefon 77 31 00 67. Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 Kbn K, www.ms.dk