Mellemfolkeligt Samvirke siger ja til ActionAid International

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Deltagerne på Mellemfolkeligt Samvirkes generalforsamling 2008 har søndag med overvældende flertal sagt “ja” til, at MS bliver en del af ActionAid International, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen søndag eftermiddag.

Øverste punkt på dagsordenen var netop, hvorvidt medlemmerne ville følge bestyrelsens indstilling til, at Mellemfolkeligt Samvirke søger optagelse i ActionAid International – en international bevægelse, der arbejder for bekæmpelse af fattigdom i flere end 40 lande i verden.

– Vi skriver historie i Mellemfolkeligt Samvirke i dag. Vi vil fortsat støtte de mest fattige i deres arbejde for at bekæmpe fattigdom via demokratisk indflydelse på de politiske processer, siger forkvinde for MS, Trine Pertou Mach, og fortsætter:

– Vi vil også fortsat have fokus på det menneskelige møde i vores arbejde med de fattigste. Men fremover vil vi arbejde i langt større målestok. Vi bliver en del af en stor international bevægelse, og det vil i den grad styrke vores arbejde lokalt, regionalt og ikke mindst internationalt.

Mellemfolkeligt Samvirke har de seneste år undersøgt forskellige muligheder for alliancer med internationale netværk bl.a. ud fra den betragtning, at flere beslutninger er blevet globale, og at civilsamfundet (de folkelige organisationer) må danne stærke internationale alliancer for at kunne påvirke de globale beslutninger – til gavn for verdens fattigste:

Trine Pertou Mach:

– ActionAid International er det rigtige valg for os. Vi får større internationale muskler, og ActionAid Intrnational er i fuld gang med at opbygge et netværk, hvor programmerne i de fattige lande bliver selvstændige og ligeværdige partnere i ActionAid International. Det tiltaler i den grad os i Mellemfolkeligt Samvirke, der arbejder for at flytte en højere grad af indflydelse til folk i u-landene.

ActionAid International vil behandle Mellemfolkeligt Samvirkes ansøgning om medlemsskab på et bestyrelsesmøde den 28. september. Herefter vil de 2 organisationer formelt blive associerede i 18 måneder, hvorefter en egentlig sammenlægning af arbejdet i de enkelte lande vil finde sted.

Generalforsamlingen bakkede også op om den kritiske og konstruktive linje, som Trine Pertou Mach det seneste år har ført i debatten om dansk bistand, hedder det.

– I vores arbejde i verdens fattigste lande arbejder vi for at styrke et kritisk og konstruktivt civilsamfund. Selvfølgelig er vi også selv kritiske og konstruktive i u-landsdebatten her i Danmark, og vi tager de øretæver, der måtte komme, siger forkvinde Trine Pertou Mach.

MS-bestyrelsen efter generalforsamlingen 2008 ser sådan ud:

Trine Pertou Mach (forkvinde),
Berit Asmussen (næstforkvinde),
Steen Folke,
Børge Nommensen,
Jens Erik Ohrt,
Karen Jørgensen,

Genvalgte: Dines Justesen, Nis Benn
Nyvalgte: Merete Lyngs, Helle Gerber, Signe Lund Sørensen.

Det betyder, at bestyrelsen fortsat har kvinde-flertal.

Om Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid International

Processen omkring optagelse i ActionAid International begyndte for 2 år siden, da MS på en generalforsamling vedtog at undersøge muligheden for optagelse i et internationalt netværk for at styrke det internationale lobbyarbejde og konkrete arbejde i u-landene.

På generalforsamlingen i 2007 vedtog medlemmerne, at bestyrelsen efter at have gransket en række muligheder, skulle undersøge et eventuelt samarbejde med ActionAid International nærmere.

I det forløbne år har ActionAid og Mellemfolkeligt Samvirke foretaget gensidige studier for at vurdere bæredygtigheden i et eventuelt kommende samarbejde. Studierne resulterede i, at en enig bestyrelse i Mellemfolkeligt Samvirke anbefalede en optagelse i ActionAid International.

Om ActionAid International (AAI)

AAI blev oprettet i Storbritanien efter 2. verdenskrig og er i dag til stede i over 50 lande i verden. ActionAid International arbejder for at reducere fattigdom og sult gennem støtte til fattige mennesker på lokalt niveau og via internationalt lobby- og kampagnearbejde.

Bestyrelsen i AAI besluttede i 1993 at arbejde for at de lande, der hidtil har været modtagere af organisationens bistand indenfor en årrække skal have egne ActionAid International medlemsorganisationer og således være ligeligt repræsenteret i den internationale bevægelses styrende organer.

ActionAid International har hovedkontor i Johannesburg. Den internationale generalsekretær for AAI kommer oprindeligt fra Nepal og hedder Ramesh Singh.

Yderligere oplysninger hos Trine Pertou Mach tlf. 26 14 99 54 eller generalsekretær Frans Mikael Jansen tlf. 20 28 08 44

Se også telegrammet http://u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=15779&mode=Nyhed