Mens Danmark sænker bistanden hæver Sverige og Norge den

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

De to andre skandinaviske lande, Sverige og Norge, har hævet deres udviklingsbistand i 2016. Sammen med danmark har de i årtier ligget blandt de lande, der giver mest bistand pr. indbygger. Det skriver Magisterbladet fredag.

Ifølge bladet kommer Sveriges bistand op på 0,98 procent af landets bruttonationalindkomst (BNI), hvoraf knap en femtedel, 19 procent, går til modtagelse af asylansøgere i Sverige.

I Norge går man fra 1 procent til 1,1 procent af BNI i udviklingsbistand. Også her er omkring en femtedel, 19,5 procent, afsat til at modtage asylansøgere.

I modsætning til naboerne har regeringen i Danmark beskåret udviklingsbistanden, så den i 2016 beløber sig til 0,71 procent af BNI – heraf skal 30 procent bruges til modtagelse af asylansøgere.

De to nabolande modtog også flere asylansøgere i perioden 1. januar til 1. december 2015. Sverige modtog 149.028 og Norge modtog 30.110. I samme periode modtog Danmark 18.492.

Radikal kritik

Den radikale tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard mener, at Danmark skal op på 1 procent og at beskæringen skader den danske udenrigspolitik. “Danmarks udenrigspolitik står og falder med, at vi også har en stærk udviklingsbistand,” siger han til Magisterbladet.

N han bør rette kritikken andre steder, men Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen. Han minder om, at langt de fleste af verdens rige lande ikke lever op til FN's mindstemål om 0,7 procent af BNI til udviklingbistand.

Han siger også, at udviklingsbistanden ikke bliver sat op igen så længe Venstre har regeringsmagten.

Læs mere i Magisterbladet

Koster arbejdspladser

Magisterbladet har også undersøgt, hvor mange stillinger der er blevet nedlagt i de danske udviklingsorganisationer. Indtil videre er 88 stillinger skåret væk.

Så mange danske ngo-stillinger er opsagt:

Mellemfolkeligt Samvirke 16
IBIS 12
Folkekirkens Nødhjælp 20
Dansk Røde Kors 0
Red Barnet 16
Care Danmark  ”et par stillinger”
Ulandssekretariatet 9
ADRA Danmark 1
3F 2
Caritas Danmark 2,5
Verdens Skove 1
Danmission 1
Sex & Samfund 0
Vedvarende Energi 1,5
Danske Handicaporganisationer  2
WWF Verdensnaturfonden 2
 
Sammenlagt
 
88

Læs mere i Magisterbladet