Mere diversitet på emoji-fronten

04_afiche_chumlen
Variationer af 'oprindelige' emojis.
Foto: Bragt med tilladelse af kunstner.
Gerd Kieffer-Døssing

29. september 2016

For nogle år siden blev det muligt at give sine humørikoner – de såkaldte emojis – forskellige hudfarvenuancer. Funktionen blev indført af de store teknologigiganter som et led i at imødekomme en efterspørgsel på større diversitet blandt brugerne.

Men trods det faktum at du nu kan vælge at indsætte en turbanklædt mand, eller gøre din opadvendte tommelfinger mørk, er der stadig mange mennesker, der må se langt efter et emoji-ikon, der kan afspejle dem selv.

Hijab-emojien

Foto: Screendump fra Al-Jazeera.
En af dem er den 15-årige tyske pige, Rayouf Alhumedhi. Hun er af saudiarabisk afstamning og bærer tørklæde – og en emoji med tørklæde eksisterer ikke. Alhumedhi har derfor sendt et forslag til Unicode Consortium (den organisation, der udvikler nye emojis) om at lave en hijab-emoji. Tanken er, at muslimske kvinder også skal repræsenteres i emoji-universiet:

”Omkring 550 millioner muslimske kvinder er stolte brugere af hijaben. På trods af deres store antal er ikke én eneste tast på tastaturet reserveret til dem”, skrev hun ifølge The Telegraph i sit forslag.

Hvis den bliver godkendt, vil hijab-emojien blive tilgængelig i løbet af  2017, skriver BBC.

Oprindelige folk vil også repræsenteres

Det er ikke kun religiøse grupper, der savner en større diversitet på emoji-fronten. I Latinamerika har flere digitale aktivister med rødder i de oprindelige befolkninger skabt emojis, der skal promovere deres oprindelige sprog og kulturer. Det skriver Global Voices.

Et eksempel er hjemmesiden Kimeltuwe, der er skabt af en skolelærer og en kunstner. Med illustrationer, emojis og små tegninger forsøger duoen at promovere Mapudungun sproget, der snakkes af Mapuche-folket i Chile og Argentina.

Kimeltuwes arbejde er endnu ikke godkendt, men via hjemmesiden kan man downloade både ’klistermærker’ og billeder, som kan bruges i beskeder og kommentarfelter.