Dansk bistand steg i 2008 med 524 mio. kr., så den i alt udgjorde 14.470 mio. kr. Det svarer til 0,82 pct. af bruttonationalindkomsten – og Danmark er således ét af kun fem lande i verden, der ligger over FNs målsætning på 0,7 pct.
Det fremgår af Danidas årsberetning for 2008, som blev offentliggjort tirsdag.
”Penge gør det ikke alene. Regeringen lægger afgørende vægt på at opnå resultater af den danske bistand. Resultater af udviklingsbistanden er derfor i centrum i årsberetningen. Vi skal måles på, hvor gode vi er til at bekæmpe fattigdom og nå 2015 Målene om bl.a. at sikre grundlæggende uddannelse for alle, fremme ligestilling og styrke kvinders rettigheder og bekæmpe hiv/aids. Og på vores evne og vilje til samarbejde”, skriver udviklingsminister Ulla Tørnæs i årsberetningen.
Nogle eksempler på konkrete og synlige resultater:
* 2.000 kilometer veje er sat i stand og 550.000 mennesker i Ghana er forsynet med rent drikkevand
* 23 millioner grundskolebøger er med dansk støtte blevet trykt og distribueret til skolebørn i Afghanistan,
* 1500 mikroprojekter i Burkina Faso er finansieret bl.a. for at tilpasse landbruget til mere og mere ekstreme vejrforhold
En stadig større del af den danske udviklingsbistand bliver brugt til at øge viden og kunnen hos lokale myndigheders medarbejdere. Det kan være vanskeligt at måle umiddelbare synlige resultater af denne kapacitetsopbygning, men styrkelse af lokale kræfter er ikke desto mindre helt afgørende for udviklingsbistandens effekt på længere sigt.
Afrika
Afrika står fortsat i centrum for dansk udviklingspolitik. Mere end 60 pct. af den bilaterale udviklingsbistand (dvs. den bistand der går direkte fra Danmark til et modtagerland)
er øremærket Afrika. I 2008 nedsatte regeringen en Afrikakommission, der i maj 2009 offentliggjorde en række anbefalinger og initiativer til at styrke den internationale udviklingsbistand til Afrika med fokus på unge, beskæftigelse og økonomisk vækst.
FN’s 2015 Mål
I 2008 har der været sat særligt fokus på ligestilling og FN’s 2015 Mål nr. 3, ”fremme ligestilling og styrke kvinders rettigheder”. Danmark tog i 2008 initiativ til den såkaldte MDG3 Global Call to Action kampagne, der med FN’s generalsekretær Ban Ki-moon i spidsen forpligtede 100 regeringsledere, repræsentanter for internationale organisationer, den private sektor og civilsamfundet til at styrke kvinders rettigheder.
Oversigt over mistanke om svindel og korruption
Danidas årsberetning bringer som noget nyt også en oversigt over sager, hvor der har været mistanke om svindel og korruption med dansk udviklingsbistand. Danida forfølger enhver mistanke om misbrug, og Rigsrevisionen underrettes om mistanken.
På ekspedition efter bistandens resultater og vanskeligheder
En journalist og en tv-fotograf er rejst gennem tre lande i Vestafrika for at lede efter og rapportere hjem om dansk udviklingssamarbejdes resultater og vanskeligheder.
Følg med i film-reportager fra ekspeditionen ”Det lange seje trek” på www.danida.dk
Oversigt over programmer og projekter
De læsere, der vil ned i detaljen, kan fortsætte i Projekt- og Programorienteringen (PPO) på Udenrigsministeriets hjemmeside. Den informerer om programmer og projekter uanset bevillingsstørrelse.
Årsberetningen kan downloades på Udenrigsministeriets hjemmeside og bestilles i trykt version på www.danida-publikationer.dk
PPO-en er tilgængelig på Udenrigsministeriets hjemmeside www.danida.dk
Kilde: Udenrigsministeriet