Valgstafet 2019
Hvad har partiernes udviklingsordførere tilfælles, og hvor er de politisk uenige? Op til folketingsvalget sender partiernes udviklings- og udenrigsordførere et spørgsmål videre til en kollega fra et andet parti.
02.06.2019: Venstre spørger Enhedslisten
28.05.2019: Socialdemokratiet spørger Venstre
26.05.2019: Nye Borgerlige spørger Socialdemokratiet
23.05.2019: De Radikale spørger Nye Borgerlige
21.05.2019: DF spørger De Radikale
16.5.2019: SF spørger Dansk Folkeparti
14.5.2019: Det Konservative Folkeparti spørger SF
12.5.2019: Alternativet spørge Det Konservative Folkeparti
9.5.2019: Liberal Alliance spørger Alternativet
7.5.2019: Enhedslisten spørger Liberal Alliance
I denne udgave af Globalnyts valgstafet stiller Socialdemokratiets udviklingsordfører Nick Hækkerup et spørgsmål til udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen fra Venstre.
Nick Hækkerups spørgsmål er:
“Venstre ynder at tale om, at de største udfordringer især rammer nærområderne omkring de store konflikter, alligevel har den del af de samlede bistandsmidler, der gives som humanitær bistand og bistand til skrøbelige stater, ikke forandret sig bemærkelsesværdigt de senere år.
Hvorfor sætter Venstre ikke handling bag ordene og reelt prioriterer flere midler til nærområderne i form af øget humanitærbistand og hjælp til skrøbelige stater, så vi virkelig kan hjælpe flere mennesker mere?”
På Nick Hækkerups spørgsmål svarer Venstres udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen:
Når Nick Hækkerup siger, at den humanitære bistand og bistand til skrøbelige stater ikke har forandret sig bemærkelsesværdigt, burde han vide bedre. Som udviklingsordfører burde han vide, at Danmark har en række bidrag, og ved kun at nævne to af disse, nemlig humanitær bistand og bilaterale landeprogrammer, overser han en række indsatser, der støttes via bidrag til multilaterale organisationer, civilsamfundsorganisationer, regionale programmer med videre.
Udenrigsministeriet har tidligere udtalt, at det netop ikke er muligt at opgøre, hvor meget der gives til de ”skrøbelige stater”, da de tildeles igennem en række bidrag, der rækker langt bredere end Nick Hækkerups korte opremsning.
Regeringen har samtidig valgt at opprioritere klimaindsatsen med et historisk højt beløb på 540 mio. Ønsker Socialdemokratiet virkelig af nedprioritere klimaindsatsen for at give mere i humanitær bistand? Klimapuljen finansierer jo netop også indsatser i skrøbelige lande i bl.a. Afrika – og gør vi ikke noget ved klimaforandringer i disse lande, kan det meget nemt føre til øget migrationspres mod Europa.
Effekterne af klimaforandringerne – både den øgede risiko for pludseligt opståede katastrofer, som tørke, oversvømmelser og cykloner, og de langsigtede ændringer af betingelserne for landbrug, fiskeri etc. – spiller sammen med og forstærker andre faktorer, der leder til fordrivelse og migration navnlig i de fattigste og i forvejen skrøbelige lande og situationer.
Verdensbanken anslår, at 140 mio. mennesker i Asien, Sydamerika og Afrika risikerer fordrivelse i 2050 pga. klimaforandringer – og alene i Afrika syd for Sahara er tallet 85 mio. Med et øget fokus på klimaforandringer i disse lande, opnår man samtidig også bedre humanitære forhold – jeg vil da i hvert fald håbe, at Nick Hækkerup vil give mig ret i, at færre tørkeperioder er at anse for bedre humanitære forhold.
I det hele taget kan man i alt stilfærdighed spørge Nick Hækkerup, når han i Altinget foreslår, ”at man inden for den samlede udviklingsramme fordobler bistanden til nærområderne – således at den humanitære bistand og indsatsen i de skrøbelige stater øges markant”, hvad er det så for et tal, Socialdemokratiet vil fordoble? Og hvor skal penge så komme fra?
Vil Socialdemokratiet øge udviklingsbistanden udover de 0,7 pct. af BNI? Droppe al indsats gennem partnerskaber med virksomheder, som skal indfri verdensmålene i udviklingslandene og skabe jobs til Afrikas unge? Tage fra det langsigtede udviklingssamarbejde, hvor 8 af 12 prioritetslande ligger i Afrika? Fra klimabistanden, al udviklingsbistand gennem FN herunder til multilaterale SRSR-indsatser (red. indsatser for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder) eller civilsamfundsstøtten? Fra NGO-partnerskaberne med bl.a. fagbevægelsen?
Vores indsats er allerede målrettet – og det burde Nick Hækkerup vide.
I næste udgave af Globalnyts svalgstafet er det Michael Aastrup Jensens tur til at stille et udviklingspolitisk spørgsmål til sin kollega Christian Juhl fra Enhedslisten. Det er sidste del af stafetten.