Mesa bliver som præsident i Bolivia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Carlos Mesa bliver siddende som Bolivias præsident efter at Andes-landets 157 parlamentarikere tirsdag eenstemmigt afslog hans afskedsbegæring, skriver BBC Online onsdag.

2 af de 3 store blokke Kongressen i La Paz enedes om at støtte ham, men det kan komplicere det videre forløb, at det største oppositionsparti, MAS, ikke vil gå med i aftalen om at støtte ham fremover. Han indgav sin afskedsbegæring mandag efter måneders optøjer og uro.

Efter afstemningen erklærede Mesa sig rede til at forblive og trak i en tale linjerne op for en national “social pagt”. Han meddelte, at en ny lov, der hæver beskatningen på udenlandske oliefirmaer, vil blive stemt igennem snarest.

Der vil tillige blive holdt folkeafstemning om udvidet regionalt selvstyre og nedsættelse af en forfatningsgivende forsamling, som skal ændre grundloven til gunst for landets store fattige flertal, heunder formentlig sikre kollektive ejendomsrettigheder.

Præsident Mesa opfordrede bolivianerne til at gå ud på gaden for at vise deres afstandtagen fra vejspærringer og voldelige protester, som landet har været plaget af i årevis.

Mesa er politisk uafhængig og kom til magten i oktober 2003, da hans forgænger, Gonzalo Sanchez de Lozada, måtte flygte til udlandet efter omfattende protester, som kostede over 60 dødsofre. Hans embedsperiode udløber i 2007.

Blandt de 26 udenlandske olieselskaber med kontrakter om at udnytte Bolivias store olie- og naturgasforekomster er franske Total, brasilianske Petrobas, British Gas, amerikanske Exxon Mobil, spanske Repsol og argentinske PlusPetrol.

Mesa har været under pres fra den venstreorienterede opposition for at hæve skatten for udenlandske gas- og olieselskaber fra 18 til 50 procent. Det har Mesa afvist med henvisning til, at det vil få de udenlandske investorer til at tage benene på nakken.

Det har Bolivia – Sydafrikas fattigste nation – ganske enkelt ikke råd til, mener han.

Læs meget mere i telegrammet “Bolivias præsident vil gå..”, 08.03.05, under nyheder fra 3V her på siden.