Mette Bock tilbage som udviklingsordfører

Forfatter billede
 

Partiet har netop foretaget en ordførerrokade, hvor Simon Emil Ammitzbøll afgiver sit ordførerskab som retsordfører til Christina Egelund, der hidtil bl.a. har været udviklingsordfører. En post, hun nu afgiver.

For udviklingsmiljøet herhjemme var det en alvorlig bét, at Mette Bock efter valget i juni i fjor blev erstattet af den nyvalgte og relativt uprøvede Christina Egelund som udviklingsordfører. Det er der nu rettet op på.

Det blev dengang vurderet som en svækkelse på u-landsområdet i forhold til den markante og indsigtsfulde forgænger, der havde været ordfører på området siden 2011.  

Men Mette Bocks succes på valgdagen i juni i fjor ændrede alt. Hun steg i graderne i partiet, kom i Folketingets præsidium og blev forfremmet fra udviklings- til udenrigsordfører.

Valget var en personlig triumf for Liberal Alliances u-landsordfører. Hun hentede 11.588 personlige stemmer i Sydjyllands storkreds – kun overgået af sin bror, partiformand Anders Samuelsen, som næsten fordoblede sit stemmetal til 20.565.

Samme fordobling i stemmetallet præsterede Mette Bock, der havde markeret sig som en udviklingsordfører med engagement og indsigt. Den 58-årige cand.scient.pol. og mag.art. i filosofi med det stærke kristne grundsyn har da også en bred baggrund såvel erhvervsmæssigt som politisk.

Hun har været direktør for Muskelsvindfonden, chefredaktør på JydskeVestkysten og programdirektør i Danmarks Radio. I 2006 blev hun udnævnt til årets erhvervskvinde. I dag er hun formand for Grænseforeningen og Grundtvig Centret.

Politisk har hun været folketingskandidat både for SF og de radikale, før hun via Ny Alliance havnede hos Liberal Alliance.

Se mere på Folketingets hjemmeside

Christina Egelund slog som den lokale kandidat og erhvervskvinde københavneren Thyra Frank i Nordjylland og blev bl..a udviklingsordfører, såvel som europaordfører, iværksætterordfører og turisme- og IT-ordfører.

38-årige Egelund er medejer af Jambo Feriepark ved Saltum i Vendsyssel, hvor hun har arbejdet til daglig. Derudover har hun siden 1. januar 2013 siddet i VisitDenmarks bestyrelse og er derfor stærkt interesseret i turisme-erhvervet.

Hendes udenrigsinteresser har helt koncentret sig om EU og hun var opstillet som partiets spidskandidat ved seneste valg til Europa-parlamentet uden dog at komme ind.

I tråd med Liberal Alliances program gik hun ikke ind for euroen, en bankunion, finanspagt eller velfærdsydelser på tværs af grænser.

Rokaden her i 2016 omfatter hele folketingsgruppen for dermed at undgå, at folketingsmedlemmerne gror fast i et bestemt område. 

"Det er nu godt et år siden valget, og derfor har vi valgt at ryste posen i forhold til sammensætningen af Liberal Alliances ordførerskaber," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Her nogle af rokeringerne:

  • Simon Emil Ammitzbøll: Gruppeformand, politisk ordfører, grundlovsordfører
  • Mette Bock: Gruppesekretær, præsidiemedlem, udenrigsordfører, udviklingsordfører, medieordfører og kirkeordfører
  • Carsten Bach: Miljøordfører, klimaordfører, landbrugs- og fødevareordfører, færøordfører og grønlandsordfører
  • Christina Egelund: Europaordfører, retsordfører, udlændingeordfører, indfødsretsordfører og IT-ordfører
  • Ole Birk Olesen: Finansordfører, boligordfører og formand for finansudvalget
  • Villum Christensen: Transportordfører, forsyningsordfører, turismeordfører og næstformand for Erhvervs-, vækst- og eksportudvalget.
 

Ole Birk Olesen blev formand for Folketingets magtfulde finansudvalg til gengæld for at Liberal Alliance pegede på Pia Kjærsgaard som formand for Folketinget efter Mogens Lykketoft (S).