Danmark skal være med i front i en europæisk Marshall-plan for Afrika, som skal løfte kontinentet markant og sørge for at dets befolkninger ikke søger mod Europa. Det sagde Mette Frederiksen (S), Socialdemokratiets formand, torsdag på en konference i København arrangeret af tænketanken Europa.
Socialdemokratiet lægger dermed op til at tilslutte sig en mere direkte sammenkobling mellem EU’s udlændinge- og udviklingspolitik, med en intensiveret indsats i de lande, som producerer flest flygtninge og migranter til Europa – i tråd med EU´s politiske dagsorden for 2018.
Læs også: Her er EU-kommisionens planer for global udvikling i 2018
Læs også: Kronik af formand for EU-parlamentet Antonio Tajani:
Afrika skal øverst på EU´s dagsorden
På sin hjemmeside skriver Socialdemokratiet om forslaget:
“Lige så stor en sandhed det er, at vi ikke kan hjælpe alle i Europa og Danmark. Lige så stor en sandhed er det, at mennesker på flugt skal hjælpes. Og at vilkårene i de fattigste dele af verden helt grundlæggende skal forbedres, hvis ikke folk forståeligt skal søge en bedre tilværelse andre steder.”
Forslaget til en Marshall-hjælp for Afrika er sammenfattet i tre hovedpunkter:
*Afrika skal prioriteres markant i EU’s næste budget. Som en del heraf, bør Storbritanniens udmeldelse af EU åbne for en reform af EU’s landbrugsstøtte.
*Den europæiske udviklingsbistand målrettes Afrika. I stedet for, at EU skal yde bistand i næsten alle lande bør midlerne fokuseres i bl.a. nærområderne, Afrika og Mellemøsten.
*Investering i uddannelse i Afrika. Målrettede uddannelsesprogrammer for børn og unge afrikanere skal styrkes, så de bedre kan bidrage til den økonomiske udvikling i deres hjemlande.
Mette Frederiksens forslag indebærer, at EU hæver det økonomiske bidrag til Afrika, men den socialdemokratiske formand vil ikke sætte et præcist beløb på, og understreger at “det skal være inden for EU’s nuværende budget.”
DF afviser Marshall-hjælp
Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (O)
afviser Mette Frederiksens forslag, og udtaler til Ritzau, at en Marshall-plan “er helt hen i vejret”. Kristensen Berth mener i stedet, at migrationsproblematikken skal afhjælpes gennem bilaterale aftale, hvor EU laver aftaler med de enkelte afrikanske lande om at tage flygtninge retur.
“Hvis man skal opnå det, som Mette Frederiksen siger, så vil man sørge for, at de i forvejen velstående lande i Afrika bliver endnu mere velstående på bekostning af meget dårligere stillede lande, som så vil begynde at producere migranter, siger Kenneth Kristensen Berth.”, siger Kristensen Berth i BT.
Tyskland har en europæisk Marshall-plan for Afrika
Den tyske udviklingsminister Gerd Müller (CSU) præsenterede tilbage i januar 2017 sit forslag til en Marshall-plan for Afrika, som indeholder ti teser: udspillet fokuserer blandt andet på jobskabelse for især unge, investeringer i iværksætteri, og oprettelsen af en fair handelspolitisk ramme med en stærk afrikansk stemme – samt større fokus på diversificering af finansieringskilder med statslig udviklingsbistand som katalysator for private investeringer (fondstyring).
Læs også: Tyskland vil have en Marshall-plan for Afrika
Læs det tyske udviklingsministeriums udkast til en europæisk Marshall-plan for Afrika (pdf):