Middelhavet er blevet endnu mere livsfarligt for flygtninge og migranter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En rapport fra FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, viser at flere end 1.600 mennesker er omkommet eller forsvundet i deres forsøg på at krydse Middelhavet på vej mod Europa. 

Ifølge rapporten er ruten midt på Middelhavet – fra Libyen til Italien – fortsat den farligste. På denne rute omkom én ud af hver 18 personer, som tog afsted. Tallet for ruten var én ud af 42 i 2017.

I årets første otte måneder har der været 10 kæntringsulykker på ruten, hvor 50 eller flere er druknet.

Også ruten fra Nordafrika til Spanien har i år krævet flere dødsofre i år end i hele 2017. 300 er omkommet her mod 200 i hele 2017.

De to FN-organisationer, der arbejder med flygtninge og migranter – UNHCR og IOM – har gentagne gange opfordret de europæiske lande til at komme med en samlet og forudsigelig tilgang til redning af nødstedte flygtninge og migranter i Middelhavet samt landsætning af dem.

Også turen over land er farlig. Ifølge rapporten er flere end 78 flygtninge eller migranter omkommet ved Europas grænser eller undervejs i Europa i 2018. Det tilsvarende tal var 45 for samme periode i 2017.

Se rapporten Desperate Journeys på UNHCR’s websted​​​​​​​