Militante angriber CARE i Kabul

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Angrebet betegnes af Amnesty International som en krigsforbrydelse, skriver flere internationale medier.

Det begyndte sent mandag aften med et bilbombeangreb i Kabul – kun få timer efter, at Taliban havde dræbt et større antal mennesker ved et dobbelt selvmordsangreb mod området omkring det afghanske forsvarsministerium.

Det er stadig ikke klart, hvem der stod bag angrebet mod CARE International. Ingen mennesker blev dræbt ved angrebet, der blev indledt sent mandag og fortsatte ud på de tidlige morgentimer tirsdag.

Der er sket omfattende skade på CARE Internationals bygning, oplyser organisationen.

42 mennesker, heriblandt 10 udlændinge, blev evakueret fra stedet, oplyser Afghanistans indenrigsministerium ifølge internationale medier.

”Vi er først og fremmest lettede over, at alle vores ansatte i Kabul er i sikkerhed. De bliver nu undersøgt og vil få den støtte, de har brug for. Denne hændelse viser, hvor ulykkelig den daglige virkelighed med vold er for mange afghanske familier, for hvem de humanitære behov stadig er enorme,” siger CARE Internationals generalsekretær, Wolfgang Jamann, i en udtalelse.

Amnesty: Bevidst angreb

Ifølge FN er over 5.100 civile blevet dræbt eller lemlæstet af den igangværende konflikt alene i første halvdel af 2016. Over otte millioner mennesker i Afghanistan har brug for humanitær bistand. Mange lider af underernæring eller har ikke adgang til sundhedsydelser og er for manges vedkommende tvunget på flugt fra deres hjem. De fleste af de fordrevne er kvinder og børn.

"Humanitært arbejde er blevet meget mere risikabelt i dette miljø i de senere år, især i områder, hvor der er intens konflikt. På trods af dette er vi ivrige efter at fortsætte det vigtige arbejde, vi gør i Afghanistan, så hurtigt som muligt. Når det er sagt, vi er heldige, at ingen blev alvorligt såret eller værre, og som organisation vil vi fortsat understrege, at der skal være et skarpt skel mellem militære og humanitære operationer," sagde Jamann.

CARE, der har arbejdet i Afghanistan i over 50 år som uvildig og uafhængig hjælpeorganisation, støtter de fattigste samfund med uddannelsesprogrammer, nødhjælpsforsyninger efter naturkatastrofer og fødevarehjælp.

Angrebet mod CARE International "er et bevidst angreb mod civile og udgør en krigsforbrydelse", lyder det i en udtalelse fra Amnesty International efter angrebet i Kabul.

Amnesty opfordrer den afghanske regering til at foretage en uafhængig undersøgelse og stille gerningsmændene til ansvar.