Milits bortfører mindst 89 skoledrenge i Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Snesevis af drenge, nogle helt ned til 13 år, er bortført af en bevæbnet gruppe nær Malakal i det nordlige Sydsudan. Tidligere har Sydsudans væbnede grupper bortført børn kort tid inden en offensiv.

Bevæbnede mænd er gået fra dør til dør i en landsby i Sydsudan og har hentet alle drenge over 12 år, oplyser FN’s børnefond, UNICEF, i en pressemeddelelse.

Mindst 89 er bortført, men antallet kan vise sig at være langt højere, skriver UNICEF.

Bortførelserne fandt sted, mens drengene var i gang med eksamen.

Det skete i Wau Shilluk i Upper Nile, hvor tusindvis af mennesker er blevet fordrevet til i forbindelse med den igangværende konflikt.

Ifølge øjenvidner omringede de bevæbnede soldater landsbyen og gennemsøgte husene. Drenge over 12 år blev taget bort med magt.

UNICEF’s repræsentant i Sydsudan, Jonathan Veitch, opfordrer gruppen bag bortførelserne til øjeblikkeligt at løslade børnene.

“Rekruttering og brug af børn i væbnede styrker ødelægger familier og lokalsamfund. Børn udsættes for ubegribelige niveauer af vold og mister deres familier og deres mulighed for at gå i skole,” siger han.

UNICEF minder alle konfliktens parter om, at rekruttering og brug af børn i væbnede styrker og grupper er en alvorlig overtrædelse af folkeretten.

12.000 børnesoldater

For få uger siden indgik UNICEF og organisationens partnere en aftale med væbnede styrker i Sydsudan om frigivelse af omkring 3.000 børnesoldater.

Der var tale om en af de største samlede frigivelser af børnesoldater nogensinde.

De frigivne børn er mellem 11 og 17 år. Nogle af dem har været i kamp i op til fire år og mange af dem har aldrig gået i skole.

I løbet af det seneste år er 12.000 børn – hovedsageligt drenge – blevet rekrutteret og brugt som børnesoldater af væbnede grupper i Sydsudan.

Landet har været præget af konflikt siden december 2013, da præsident Salva Kiir beskyldte sin afsatte vicepræsident, Riek Machar, for kupforsøg.

Siden da har militser kæmpet om magten i det olierige land.