Nordea Bank har endnu ikke afvist at investere i en kontroversiel cellulosefabrik på Tasmani-en. Miljøorganisationen Nepenthes opfordrer nu alle og særligt bankens kunder til at hjælpe med at få Nordea på andre tanker før skaden sker, fremgår det af en presseudtalelse fra NGOen onsdag.
Virksomheden Gunns Ltd. er berygtet for sine naturødelæggende metoder. Gamle naturskove fældes for at skabe plads til naturfattige plantager, skriver Nepenthes og fortsætter:
Efter at træerne er fældet, flyver helikoptere ind over området og nedkaster napalm og behandles derefter med store mængder gift. Gunns Ltd. ønsker nu at opbygge en stor cellulosefabrik i Tasmanien, som vil øge den fortsatte ødelæggelse af disse værdifulde skove.
Nordea har som en af de få banker ikke sagt klart fra overfor investeringer i dette projekt. Kristian Jørgensen, formand for Nepenthes udtaler:
– Hvad nytter det at spare på strømmen, købe økologisk og tage bussen, hvis ens sparepenge bliver brugt til så ubæredygtige investeringer, som tilfældet er med Gunns Ltd.
Han fortsætter:
– Kunderne har typisk ikke den fjerneste anelse om, hvorledes deres opsparinger og pensioner investeres. Der ligger derfor et kæmpe ansvar hos bankerne, og de skal sige klart fra overfor denne type investeringer. Det har mange andre banker gjort i denne sag”
Mange af verdens førende banker har hidtil nægtet at finansiere projektet. Det gælder alle de store australske banker samt en lang række af verdens største banker, heriblandt Bank of China, Royal Bank of Scotland og Deutche Bank. Derfor er Gunns Ltd. nu gået på tiggergang i Skandinavien.
“Tal Nordea Bank til fornuft”
Australierne har kæmpet hårdt mod denne cellulosefabrik og indsamlet hundredtusindvis af dollars til at køre en international kampagne rettet mod potentielle investorer. Du kan hjælpe med at sikre den nye cellulosefabrik ikke bliver en realitet og sende et klart budskab til Nordea, hedder det i presseudtalelsen.
Den internationale miljøorganisation Avaaz har startet en mail-kampagne i Skandinavien, henvendt til Nordeas koncernchef, Christian Clausen. Målet er at overbevise banken om det uhensigtsmæssige i at investere i det Gunns Ltd’s cellulosefabrik i Tasmanien.
Man kan skrive til Nordea på http://www.avaaz.org/en/no_pulp_mill
Naturperlen Tasmanien
Tasmanien i Australien er hjemsted for nogle verdens ældste og smukkeste skove, der er blandt de, der indeholder mest kulstof pr. hektar i verden. Disse skove er også hjemsted for mange unikke og sjældne plante- og dyrearter, såsom den truede tasmanske djævel.
Nepenthes om Nepenthes
Nepenthes er en miljøorganisation, der arbejder for bevarelse af verdens skove, fremme af lokalbefolkningens rettigheder og bæredygtig udnyttelse af naturressourcerne til bekæmpelse af fattigdom.
Nepenthes udfører derfor projektarbejdet i tæt samarbejde med oprindelige folk, lokalbefolkning og lokale civile organisationer. Man koncentrer sig om at hjælpe de mennesker, der lever i og af skoven, med at tage vare på den gennem bæredygtig produktion.
Foreningen blev oprettet i 1983 som ”Regnskovsgruppen” af biologi-studerende på Århus Universitet. I 1989 begyndte Nepenthes at samle ind til opkøb af regnskov – et arbejde der til dato er støttet af flere end 250 000 danskere. Nepenthes har siden 1992 haft projektarbejde i Mellemamerika.