Frisører, skræddere, syersker, snedkere, små restauratører eller gadekøkkener, motorcykeltaxier, mekanikere, fiskere og mange, mange andre.
De mennesker, som er en del af det travle og overbefolkede liv i alle hjørner af samfundet.
På verdensplan er milliarder af mennesker arbejderne i den uformelle økonomi.
Som demografisk faktor findes de i hobetal, og økonomisk set er de med til at ”holde hjulene i gang”.
I visse udviklingslande udgør de 70-90 procent af arbejdsstyrken og står måske samlet set for, hvad der svarer til en tredjedel af bruttonationalproduktet.
Alligevel lever de ofte som juridiske ikke-personer, uden papirer endsige politisk repræsentation, skriver Ulandssekretariatet.
De har ikke normal adgang til social sikring, sundhed eller skolegang. De arbejder og lever på nåde af myndigheder, arbejdsgivere og forbryderbander – ofte i underbetalte, farlige og beskidte jobs.
ILO på vej mod anbefaling
FN’s arbejdsorganisation ILO har i årevis arbejdet på retningslinjer for, hvordan uformelle arbejderes situation kan forbedres.
Det har været et langt sejt træk. Det har ikke altid været erkendt, at den uformelle økonomi udgjorde et problem.
I dag er det tydeligt, at uformel økonomi hænger sammen med ulighed.
Alle de mennesker, som ikke har et formelt job, glider ofte ud i den uformelle økonomi, og alene befolkningstilvæksten er med til at forstørre problemet.
Samtidig er det et demokratisk problem, når millioner af mennesker ikke føler sig hørt.
Ved at løfte mennesker fra den uformelle økonomi over i den formelle bliver samfundet rigere. Skattegrundlaget konsolideres, og dermed forbedres chancerne for et bæredygtigt socialt sikkerhedsnet.
På ILO’s konference 1-12. juni 2015 i Geneve vil man formentlig vedtage en anbefaling, som blandt andet omhandler lovgivning, beskæftigelsespolitik samt rettigheder og socialt sikkerhedsnet.
Med anbefalingen har regeringer, primært i udviklingslandene, et værktøj, som de kan bruge i udarbejdelse af nationale handlingsplaner for formalisering af uformel økonomi.
Den globale fagbevægelses top mødes i København
Den 21-23. april mødes fagforeningsledere fra hele verden i DGI-byen i København for at finpudse den globale fagbevægelses indstilling til ILO-konferencen.
Det er den absolutte top fra IFS (Internationale Faglige Sammenslutning), og at mødet holdes i Danmark skal ses som en anerkendelse af den danske fagbevægelse.
Mødet krydres desuden af debataften og modeshow med tøj fra Indien og Benin.
De internationale gæster fra fagbevægelsen afslutter besøget den 24. april til en konference i Egtveds Pakhus med titlen Fattigdomsbekæmpelse, anstændigt arbejde og social dialog – formalisering af den uformelle økonomi.
Her vil handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) deltage i en debat om danske visioner for fattigdomsbekæmpelse, anstændigt arbejde og bæredygtige arbejdsmarkeder.
Den kommende leder af FN’s Generalforsamling, formand for Folketinget Mogens Lykketoft vil tale om FN’s post-2015-udviklingsmål.
Sharan Burrow, som er generalsekretær for IFS vil også deltage.
Læs mere hos Ulandssekretariatet