Der kan ifølge opgørelsen skabes 395 millioner jobs ved en ”naturpositiv” tilgang, der tilføjer værdi til naturen.
Derudover er der muligheder til virksomheder for i alt 10, 1 billioner dollar, altså 10.100 milliarder dollar, lyder det.
”Mens vi går ind i et historisk handlingens årti for at bremse og vende tabet af biodiversitet i 2030 og håndtere klimaforandringer, har virksomheder en afgørende rolle at spille i den miljømæssige håndtering af vores planet,” siger Inger Andersen, den danske leder af FN’s Miljøprogram, i en pressemeddelelse.
”De har teknologien, innovationen og finanserne til at skabe den forandring, vi behøver, for at øge investeringer i naturens infrastruktur og de naturbaserede løsninger,” fortsætter hun.
Hun henviser til et stort FN-topmøde i Kina, hvor verdens nationer skal blive enige om en ny strategi for at bremse det globale tab af natur.
Naturlig belysning og grønne tag
Eksperterne har i rapporten fra World Economic Forum kigget på tiltag under tre områder. Det gælder føde, land og anvendelse af oceanerne, infrastruktur og det byggede miljø samt energi og udvinding.
I den første kategori peger analytikerne eksempelvis på, at en mere varieret kost med mere frugt og flere grøntsager, der kræver mindre land end dyreproduktion, kan skabe økonomiske muligheder for 310 milliarder dollar årligt fra 2030.
Samme år kan øget genbrug og genanvendelse af tekstiler spare 148 millioner ton tekstilaffald og 130 milliarder dollar.
Der er ligeledes store beløb i at skifte til naturlig belysning eller LED, grønne tag på bygninger samt reducering i luftforurening. Med de rette investeringer i Sydasien, Østasien og Afrika syd for Sahara er der mulighed for at fordoble markedet for affaldshåndtering, vurderer eksperterne.
Andre værdifulde tiltag er cirkulære økonomimodeller hos bilproducenter, vedvarende energi og en sammenblanding af indtægter, så eksempelvis land, der anvendes til vedvarende energi, også kan skabe indtægter med landbrug og økoturisme.
”Vi kan håndtere den truende krise med biodiversiteten og genstarte økonomien på en måde, der skaber og beskytter millioner af jobs. Vi kan beskytte vores fødevareudbud, anvende vores infrastruktur bedre og skabe nye energikilder ved at omstille os til naturpositive løsninger,” udtaler Akanksha Khatri, leder af Nature Action Agenda ved World Eoconomic Forum.
en million arter er på vej mod udryddelse.