De danske skatteydere har mistet 3,8 millioner kr. på u-landsbistand, der er gået op i svindel, tyveri og korruption, skriver DR online onsdag aften.
Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået i samtlige sager, hvor Udenrigsministeriet har fået mistanke om korruption, svindel, tyveri, regnskabsrod og anden ulovlig omgang med u-landsbistanden i 2010 og 2011.
– 3,8 millioner kroner er 3,8 millioner for meget. Men når man arbejder i meget fattige og skrøbelige steder i verden, kan vi aldrig undgå svindel og korruption, selv om vi gør, hvad vi kan, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til DR Nyheder.
Udenrigsministeriet har indtil videre afsluttet undersøgelse af 111 ud af 205 sager, hvor der har været mistanke om svindel og korruption.
Typisk handler sagerne om underslæb, tyveri af udstyr, falske fakturaer og overbetaling af lokale ansatte i udviklingslande.
Sagerne er sendt videre til Rigsrevisionen. Når undersøgelsen af de øvrige sager bliver afsluttet, vil der sandsynligvis komme yderligere tab, erkender Christian Friis Bach.
Selv om Christian Friis Bach finder det ærgerligt, at der er svindlet for knap fire millioner i 2010 og 2011, mener han, at beløbet trods alt skal ses i sammenhæng med, at der er givet udviklingsbistand for 30 milliarder kr. i samme periode.
Christian Bjørnskov, der har forsket i udviklingsbistand, mener dog, at der bliver svindlet betydeligt mere end det, som Udenrigsministeriet opdager.
– Ud fra andre undersøgelser vil jeg vurdere, at op mod 10 procent af udviklingsbistanden går tabt i svindel og korruption, siger han.
Mere åbenhed
Christian Friis Bach mener, at der bliver gjort et ihærdigt forsøg på at opdage svindlen, og han lover samtidig mere åbenhed på området.
– Vi vil nu offentliggøre, hver gang vi har en sag med begrundet mistanke om svindel med bistandsmidlerne. Åbenhed er med til at forebygge korruption og svindel, siger ministeren til DR Nyheder.