Mimi Jakobsen stopper i Red Barnet

mimi460x260jpg
Mimi Jakobsen har været generalsekretær i Red Barnet siden 2000 men blev onsdag sagt op.
Foto: Anne-Sofie Helms/Red Barnet
Laurits Holdt

17. juni 2015

Red Barnet er begyndt at se sig om efter en ny generalsekretær. Vedkommende skal afløse Mimi Jakobsen, der onsdag blev fyret af organisationens hovedbestyrelse.

“Realiteten er den, at vi har truffet den beslutning, at nu det nu er det rigtige tidspunkt til at finde en afløser for Mimi Jakobsen. Det kan du godt kalde for en opsigelse, siger formand for Red Barnets hovedbestyrelse, Lars Svenning Andersen til TV 2.

Organisationen skriver i en pressemeddelelse, at den omgående går i gang med at søge efter en afløser og at vicegeneralsekretær Jonas Keiding Lindholm er blevet konstitueret generalsekretær indtil en ny er fundet. Det forventes at den nye generalsekretær tiltræder i begyndelsen af 2016.

”Mimi Jakobsen har gjort det fantastisk for Red Barnet i de 15 år, hun har været her. I Mimis tid er Red Barnet vokset i både størrelse og anseelse, og vi kan i dag hjælpe langt flere af de dårligst stillede børn i Danmark og ude i verden, end da Mimi tiltrådte,” siger siger Lars Svenning Andersen og fortsætter:

“Samtidig har Mimi repræsenteret organisationen på en måde, der afføder dyb respekt. Nu står Red Barnet over for nye udfordringer, og i hovedbestyrelsen er vi enige om, at nu er det rigtige tidspunkt til at finde en afløser for Mimi Jakobsen.”

Hun har ikke opfyldt de økonomiske mål

En af opgaverne for en ny generalsekretær bliver at styrke Red Barnet økonomisk, skriver organisationen i pressemeddelelsen.

”Red Barnets omsætning er vokset markant de senere år og er i 2015 på omkring 450 millioner kroner. Vores administrationsprocent er blandt de laveste, nemlig under seks procent. Og vi hjælper flere børn end nogensinde,” siger Lars Svenning Andersen.

“Hvis vi skal fortsætte væksten og hjælpe endnu flere børn, har vi brug for en større økonomisk soliditet. Det mål har vi haft i flere år, men endnu ikke opnået. Derfor er der brug for, at en kommende generalsekretær har et endnu skarpere fokus på at styrke Red Barnets økonomiske fundament. Det ændrer ikke ved, at Mimi Jakobsen har spillet en helt afgørende rolle for Red Barnet, og vi skylder hende stor tak for alt, hun har gjort for organisationen og de børn, vi hjælper”, siger han.

Save the Children

Red Barnet har været medlem af den internationale paraplyorganisation Save the Child siden januar 2011 og Mimi Jakobsen har i de seneste år især brugt tid i Save the Childrens internationale bestyrelse.

”Mimi har lagt et meget stort arbejde i at gøre Save the Children til en stærk sammenhængende bevægelse. Nu hvor den opgave er ved at være afsluttet, mener vi, der er særlig grund til at overveje, hvilken ledelse Red Barnet har brug for fremover. Det har været en helhedsvurdering og ikke nogen let beslutning. Det har hele tiden ligget i kortene, at vi skulle have den drøftelse i år, hvor Mimis valgperiode i den internationale bestyrelse udløber”, siger Lars Svenning Andersen.

Overtog en organisation i dyb krise

Det var ikke nogen let opgave Mimi Jakobsen fik, da hun sagde ja til posten som generalsekretær i 2000. Organisationen var i dyb økonomisk krise og den var tæt på betalingsstandsning.

I 2010 så hun tilbage på sine første 10 år i chefstolen og sagde bl.a.:

“Der er ingen tvivl om, at det første år var hårdt. Da jeg kom til, var der fire uafhængige undersøgelser i gang af vores økonomi. Danida havde stoppet sine bevillinger til os, og vi lænede os kraftigt op ad en betalingsstandsning.”

“Så det var ikke sjovt – slet ikke for medarbejderne og de frivillige. Men de, der blev, bed tænderne sammen og var smadder seje af ren kærlighed til organisationen og det arbejde, vi lavede.”
 
“Der var jo ikke andet for end at klø på, få gennemført de undersøgelser og så ellers lægge ALT på bordet. Og det var nok i sidste ende dét, der reddede os – at vi var hudløst ærlige, og at der på intet tidspunkt lød nogen kritik af vores indsats for børnene.”

Et element i den økonomiske genopretning var at sælge organisationens kontor på Rantzausgade på Nørrebro i København i 2013 og i stedte leje lokaler på Rosenørns Allé tæt ved Forum og radiohuset, hvor Danmarks Radio tidligere havde hjemme.

Her fortalte hun også om sine overvejelser før hun sagde ja:

“Det må nok have været min allerførste rejse som generalsekretær, der gik til Etiopien. Jeg kan huske, at jeg, inden jeg sagde ja til jobbet, tænkte meget på, om jeg kunne holde ud at blive konfronteret med al verdens ondskab, men på denne tur fik jeg svaret. At det kan man, fordi man også oplever børns styrke, vilje og evne til at overleve de mest utrolige ting – og fordi det arbejde, vi gør, nytter.”

Karrieren

Mimi Vibeke Jakobsen, som hun er døbt, er født i 1948 og er datter af Erhard Jakobsen, der stiftede partiet Centrum-Demokraterne i 1973.

Hun blev valgt ind i folketinget for partiet i 1977 og sad der indtil 2001, hvor partiet røg under spærregrænsen.

Fra 1974 til 1982 var hun medlem af kommunalbestyrelsen i Gladsaxe.

Fra 1982 til 1986 var hun kulturminister i Poul Schlüters (Kons.) regering og fra 1986 til 1988 var hun socialminister også under Poul Schlüter. Hun var tillige minister for Grønland i 1987.

I den mellemliggende periode var hun bl.a. direktør for Scleroseforeningen i 1988 til 1991.

I 1993 blev hun igen minister – denne gang i Poul Nyrups Rasmussens (S) regering. i 1993 og 1994 var hun samordningsminister og i 1994 blev hun tillige industriminister. Senere samme år blev hun udnævnt til erhvervsminister – en post hun bestred indtil 1996.

Hun stoppede som leder af Centrum-Demokraterne efter valget i 2005, hvor partiet kun fik 1 procent af stemmerne og dermed ikke kom i Folketinget.

Hun meldte sig i 2006 ind i Socialdemokratiet

Hun blev i 2010 udpeget til et tre-årigt sæde i U-landsstyrelsen, eller Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde, som forsamlingen officielt hed. U-landsstyrelsen var indtil den blev nedlagt i 2013 rådgivende for udviklingsministeren.

Det private

I august 2004 kom Mimi Jakobsen ud i et mindre stormvejr, da Ekstra Bladet berettede om hendes “stormende forelskelse” i en gift mand. hendes åbenhed skabte utilfredshed i hovedbestyrelsen og daværende formand for organisationens hovedbestyrelse opfordrede hende til at holde sit privatliv mere privat.

Det skulle Red Barnet dog havde tænkt på da de organisationen ansatte hende, mente kommunikationseksperten Henrik Byager. For hun var tidligere bl.a. kendt for netop sin åbenhed om private anliggender.

“Mimi har altid gjort det. Vi var med, da hun blev gift med Bengt Burg, da hun blev skilt igen og da hun blev syg af skovflåten (som lammede dele af hendes ansigt, red.),” sagde Byager til B.T.