Mindst 200 millioner piger og kvinder, der lever i verden i dag, har gennemgået kvindelig omskæring. De mange millioner kvinder og piger, der har fået lemlæstet deres kønsorganer, er fordelt på 30 lande.
, konstaterer, at halvdelen af de piger og kvinder, der er blevet omskåret, bor i tre lande – Egypten, Etiopien og Indonesien.
Rapporten henviser til mindre undersøgelser og fortællinger som tilsammen udgør et bevis for, at kvindelig omskæring er et globalt menneskerettighedsproblem, der påvirker piger og kvinder i alle regioner i verden.
Omskåret inden de fyldte fem
Lande, hvor flest piger og kvinder i alderen 15 til 49 år er omskåret, er Somalia (98 procent), Guinea (97 procent) og Djibouti (93 procent).
I de fleste af disse lande er pigerne blevet omskåret inden deres 5-års fødselsdag.
Langt mere udbredt end hidtil troet
Det skyldes befolkningstilvækst i nogle lande, og at den indonesiske regering har indsamlet nye data for Indonesien. Efterhånden som flere data om omfanget af FGM bliver tilgængelige, vil skønnet over det samlede antal af piger og kvinder, der har gennemgået den praksis, stige. I 2016 har 30 lande foretaget undersøgelser og indsamlet statistikker om kvindelig omskæring i praksis.
Fald blandt teenagepiger
UNICEF bemærker, at der lader til at være en stigende vilje til at beskæftige sig med problemerne ved kvindelig omskæring. Færre piger i alderen 15 til 19 år bliver omskåret.
I løbet af de seneste 30 år er antallet af omskårne piger i denne aldersgruppe faldet med 41 procentpoint i Liberia, 31 procentpoint i Burkina Faso, 30 procentpoint i Kenya og 27 procentpoint i Egypten.
Siden 2008 har mere end 15.000 samfund og distrikter i 20 lande offentligt erklæret, at de vil stoppe kvindelig omskæring, herunder mere end 2.000 lokalsamfund sidste år.
Fem lande har vedtaget ny lovgivning, der kriminaliserer FGM.
Men faldet i antallet af omskæringer er ikke nok til at holde trit med befolkningstilvæksten. Hvis de nuværende tendenser fortsætter, vil antallet af piger og kvinder, der udsættes for FMG, stige betydeligt i løbet af de næste 15 år, advarer UNICEF.