Mirakler kan fås for en slik – måske

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Afrikas ledere har forpligtet sig til at sætte fokus på græsrods-kvinderne

Af Lis Garval
Medlem af U-landsnyts redaktionsledelse

Fokus skal være på græsrødderne. Græsrodskvinderne. Skal vi skabe bæredygtig udvikling kan den ikke dikteres fra toppen. Den skal komme nedefra. Fra kvinderne.

Vi skal lytte til dem, lære af dem og støtte deres initiativer. Det koster ikke alverden. Vi kan skabe mirakler for småpenge. Og det har de afrikanske ledere i den Afrikanske Union forstået.

Litha Musyimi-Ogana – direktør for Den afrikanske Unions direktorat for Ligestilling, Kvinder og Udvikling – taler sig hurtigt varm. Hun er nok bureaukrat, hun forhandler nok med afrikanske præsidenter og regeringschefer og hendes afrikanske påklædning har nok fået et elegant sidste touch med en Chanel-taske fra Paris. Men aktivisten i hende er der også. Hun er stadig forkæmper for afrikanske kvinders rettigheder, som hun har været i en lille menneskealder.

Litha Musyimi-Ogana var i går i København, hvor hun var hovedtaler på en konference om de internationale udviklingsmål, FN’s 2015-mål – ”Countdown 2015: Reality for Girls, Women, Eguality” – som KULU, Kvindernes U-landsudvalg, havde arrangeret i samarbejde med Africa Contact, Svalerne og Folkevirke.

U-landsnyt talte med AU-direktøren før konferencen og oplevede både det engagement og den optimisme, som hun også viste på konferencen: Afrikas kvinder har nu sat sig ved roret. De er parat til at tage ansvaret for deres egen udvikling og den Afrikanske Union støtter op bag kvinderne. Den lancerede i oktober sidste år en fond for afrikanske kvinder. AU’s medlemslande vil give en 1 procent af deres AU-bidrag til fonden til kvindeprojekter på græsrodsniveau. I penge beløber det sig til omkring 1 mill. US dollars årligt , og for at det beløb, vil der kunne støttes et projekt i hvert af AU’s 53 medlemslande.

Gennem fonden vil AU støtte den ”kvindernes dekade”, som man har iværksat for at sikre opmærksomhed omkring Afrikas kvinder, deres rettigheder og deres betydning for kontinentets udvikling. I dekaden er der hvert år fokus på et tema, som kan støttes. I år er det bekæmpelse af mødredødelighed, af hiv/aids og fremme af kvinders sundhed. I 2012 er det uddannelse, videnskab og teknologi. Blandt de øvrige temaer valgt for den 10-årige periode er bekæmpelse af fattigdom og fremme og kvinders økonomiske muligheder, landbrug og fødevaresikkerhed og fred og sikkerhed.

Er 1 mill. US dollars om året meget lidt til et helt kontinent? Litha Musyimi-Ogana slår ud med armene. ”Måske ikke og alligevel. På græsrodsniveau kan man skabe mirakler for små penge. Vi samarbejder med medlemslandenes finansministre og udenrigsministre og sikrer, at fokus fastholdes. Det er så op til det enkelte sektorministerium at sikre midler i budgettet til gavn for kvinderne. Det kan være uddannelse det ene år, sundhed det andet. Med AU’s prioritering af kvinder lægges pres på de nationale regeringer.

AU’s direktorat for ligestilling, kvinder og udvikling blev etableret i 2007 og alene dets oprettelse ses af direktøren som bevis på afrikanske lederes vilje til at fremme kvinders rettigheder.

Litha Musyimi-Ogana, der er fra Kenya og uddannet økonom, har kæmpet for kvinders rettigheder både i privat og offentligt regi. Hun har arbejdet i Kenyas finansministerium, har været aktiv i flere NGO’er, og hun var med til at oprette African Center for Empowerment of Women, Gender and Advocacy.

På konferencen i går – i Fællessalen på Christiansborg – gav hun en detaljeret fremstilling af det internationale arbejde for kvinders ligestilling (fra den anden verdenskonference om kvinder i København i 1980, over Beijing Platform for Action til udviklingsmålene i 2000) og den afrikanske sammenhæng, som det bør ses i. I den efterfølgende debat fik deltagerne glimt af den gamle aktivist og optimist, og ingen stillede spørgsmål ved, hvordan AU vil nå ned til græsrødderne – gennem de nationale regeringer.

Konferencen var arrangeret i samarbejde med Africa Contact, Svalerne og Folkevirke og havde hentet oplægsholdere fra fjern og nær til Christiansborg. Det var Mama Koite Doumbia, der er kvinderetsaktivist og forkvinde for FEMNET-Mali, Kudakwashhe Chitsike, advokat og programchef for Research and Advocacy Unit, Zimbabwe, Patricia Munoz Cabrera, forkvinde for netværket WIDE (Women in Development Europe) og Signe Arnfred, lektor på Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet..

Et tætpakket program gav ikke megen mulighed for debat om FN’s 2015-mål og om, hvad man skulle gøre for at nå specielt målene for ligestilling mellem kønnene og kvinders vilkår.

Men der var bred enighed om, at der både skal investeres flere penge i målene, og at der også skal ske en holdningsændring. Der skal tænkes ikke bare nyt, men anderledes.

Konferencen i går sluttede med en reception for KULU, der fyldte 35 år og fik både gaver og tak fra nogle af de mange kvindeorganisationer, der gennem årene har nydt godt af KULU’s bistand og ekspertise.

2015-arrangementet fortsætter i aften med en film om politisk vold mod kvinder i Zimbabwe og Sydafrika og i torsdag eftermiddag i Folkekirkens Nødhjælp om mulighederne for at bremse politisk og kønsbaseret vold mod kvinder i skrøbelige stater.