Mission Øst indgår ny kontrakt med EU i Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske humanitære hjælpeorganisation Mission Øst har netop indgået en ny kontrakt med EU på ca. 4,5 mio. kr. som led i genopbygningen af Afghanistan, fremgår det af en pressemeddelelse.

Pengene skal bl.a. bruges til at sikre rent drikkevand, ordentlige toiletfaciliteter og undervisning i grundlæggende hygiejne i Chaal og Taloqan-distriketerne i det nordlige Afghanistan. Det anslås, at 10.000 personer får glæde af programmet, hvoraf 95 procent er flygtninge, der er vendt hjem efter årtiers krig og ufred i landet.

– Vi glæder os meget over den seneste kontrakt. Kontrakten gør det muligt at bygge videre på det arbejde, vi allerede udfører i området, så der sikres en stor grad af sammenhæng i tingene, siger Mission Østs generalsekretær, Kim Hartzner, og fortsætter:

– I løbet af sommeren kunne vi f.eks. fejre indvielsen af en 43 km lang vej fra provinshovedstaden ud til Chaal-distriket. Nu kan vi også hjælpe med at skaffe rent drikkevand og fornuftige toiletfaciliteter.

Den nye konkrakt med EU falder tidsmæssigt sammen med, at EU har indgået en partnerskabsaftale med Afghanistan, som landets præsident Hamid Karzai netop nu er i Europa for at overvære underskrivelsen af.

En central målsætning med aftalen er, at EU arbejder konstruktivt med på de mål for Afghanistans udvikling, som landets befolkning selv sætter.

Det er en målsætning, som også går meget tydeligt igen i det arbejde, Mission Øst udfører, hedder det. Således bygger det aktuelle projekt på en grundig dialog med centrale repræsentanter fra de berørte lokalsamfund. Målet er hjælp til selvhjælp:

Kim Hartzner:

– Det er meget vigtigt, at vi som en udenlandsk hjælpeorganisation lytter utroligt meget til den lokale befolkning, og hvad det er for nogen behov, de selv siger, de har. Det nytter ikke noget, at vi kommer og presser noget ned over hovederne på folk, hvis det i virkeligheden er noget helt andet, de efterspørger.

– Med den aktuelle kontrakt kan vi bidrage til at dække et meget presserede behov for rent drikkevand og bedre sanitære forhold, slutter generalsekretæren.

Yderligere information hos Kim Hartzner på tlf. 39 61 20 48 eller e-mail: [email protected]