Mobile sundhedsklinikker afsted til udsatte kvinder i Pakistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fire mobile sundhedscentre er på vej til Pakistan, så især fordrevne kvinder kan blive undersøgt og få medicin. Samtidig går Folkekirkens Nødhjælp ind for at bistå oversvømmelsesramte efter kraftig monsun-regn.

Det skriver den store humanitære NGO i en pressemeddelelse onsdag.

”Typisk er det kvinderne, som lider under manglende behandling. Det nærmeste hospital er langt væk, og forsøgene på at komme til læge udsættes ofte, fordi de oven i at være syge risikerer at blive overfaldet på rejsen til sygehuset. Råd til behandlingen har de heller ikke.”

Sådan lyder en af begrundelserne for de nye mobile sundhedsklinikker, som EU netop har bevilget Folkekirkens Nødhjælp knap syv mio. kr. til at oprette i Pakistan.

Over 180.000 fordrevne familier lever lige nu under meget svære for-hold i områderne Peshawar, Kohat og Nowshera.

Få af dem har arbejde, skole-gangen er ofte gået i stå, og så har de store sundheds-problemer.

Hygiejnen er dårlig, antallet af sygdomme er mangedoblet blandt de fordrevne, og da der ikke kommer megen sundhedshjælp frem fra officiel side, falder deres modstandsdygtighed, så de bliver sårbare overfor almindelig spredning af sygdomme og egentlige epidemier.

Myndighederne i området har derfor anmodet om hjælp, og EU Kommissionens Humanitære Kontor har bevilget pengene til de fire mobile sundhedsklinikker i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen.

De vil ifølge Ole Ramsing fra Folkekirkens Nødhjælp blive sat i gang straks. Ramsing er selv på vej til Pakistan for at bistå hjælpearbejdet.

Sundhedsklinikkerne behandler selvsagt ikke kun kvinderne, men tager sig af hele familiens helbred.

I den seneste bølge af fordrevne i Pakistan er 130.000 tvunget på flugt alene siden marts på grund af kampe mellem regeringsstyrker og militante grupper i grænseområder til Afghanistan.

Vandmasserne efter monsunen

Folkekirkens Nødhjælp har samtidig bevilget 300.000 kr. til redningsarbejdet efter store monsun-oversvømmelser.

Over 100 er omkommet ved oversvømmelserne i Afghanistan og Pakistan, og tusindvis af boliger og mennesker er påvirket både idet nordlige og vestlige Pakistan.

Ole Ramsing fortæller, at pengene vil gå til det mest nødvendige, som lokale samarbejdspartnere og myndigheder indberetter, at der er størst behov for.

”Vi håber, at de værste oversvømmelser er overstået, men hjælpearbejdet vil fortsætte i nogen tid”, siger han.

Yderligere oplysninger hos:
Donor liaison & Monitoring Officer, Ole Ramsing
E-mail: [email protected] og tlf. 30 12 66 78