Mød 12 fiskerivirksomheder fra 7 u-lande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Få en samarbejdspartner fra Afrika, Asien eller Latinamerika på krogen og få adgang til nye markeder og et hav af anderledes fisk. Mulighederne er mange i et samarbejde med en fiskerivirksomhed fra et udviklingsland.

På DanFish-messen i Aalborg Kultur og Kongrescenter fra torsdag d. 9 oktober til lørdag d. 11 oktober står repræsentanter fra 12 fiskerivirksomheder fra 7 u-lande klar til at tale med interesserede danske virksomheder om et fremtidigt samarbejde.

Det foregår på den 200 kvm store stand, TechChange, som er Danidas “kontaktbørs” på industrimesser i samarbejde med Dansk Industri. Danida agerer populært sagt matchmaker for danske virksomheder, der er interesseret i et samarbejde med en virksomhed fra et af Danidas 15 programsamarbejdslande i Afrika, Asien og Latinamerika.

De danske virksomheder kan gennem samarbejdet få adgang til nye produktionsmuligheder og markeder. Omvendt kan den lokale virksomhed udvikle sig ved at få adgang til dansk knowhow og teknologi.

TechChange er en vigtig del af Danidas Privat Sektor Program (PS-Programmet), som har til formål at fremme den økonomiske og sociale udvikling i Danidas programsamarbejdslande. Det sker gennem langsigtede og gensidigt forpligtende samarbejder med danske virksomheder.

PS-Programmet giver de danske virksomheder økonomisk støtte til en lang række initiativer som led i samarbejdet, f.eks. besøgsrejser, oplæring af medarbejdere, teknologi-tilpasning, miljøforbedringer osv.

Det er anden gang, at TechChange besøger DanFish International – første gang var i 2001, hvor der blev holdt 149 møder med danske virksomheder fordelt på 10 deltagere fra programsamarbejdslandene.

En af de danske virksomheder, der i år har sikret sig møder på TechChange, er Rahbekfisk A/S med base i Hirtshals og Fredericia. Firmaet skal blandt andre møde en vietnamesisk fiskeproducent.

Rahbeks produktionschef, Thorkild Nissen, siger: – Markedet efterspørger flere forskellige fiskearter. De asiatiske fisk er anderledes, end dem vi kan få fra Europa. Vi er interesseret i et samarbejde med en vietnamesisk virksomhed, fordi vi sammen kan udvikle nogle gode og anderledes produkter.

7 af Danidas programsamarbejdslande er repræsenteret på standen: Tanzania, Uganda, Ghana, Benin, Mozambique, Nicaragua og Vietnam. De danske virksomheder kan bl.a. møde:

Uganda Fish Packers Ltd.
I verdens næststørste ferskvandssø, Lake Victoria, fanger Uganda Fish Packers nilaborren – en ferskvandsfisk som kan veje op til 230 kilo. 70 procent af produktionen eksporteres til de europæiske markeder, heriblandt Danmark.

Virksomheden har kapacitet til en daglig produktion på 80 ton råmateriale og har bl.a. opnået en ISO 9002 certificering i forbindelse med kvalitetssikring. Forarbejdede produkter som fiskeburgere, fiskeboller, fiskepølser og panerede fiskefileter udgør en betydelig del af eksporten, men Uganda Fish Packers ønsker at udvide sortimentet med marinerede produkter og færdigretter for at øge salget på de europæiske markeder.

Derfor søger man danske samarbejdspartnere, der kan bidrage med ekspertise i forarbejdning af fiskeprodukter samt kendskab til europæiske markeder og markedsføring.

Central American Fisheries (CAF), Nicaragua.
Latinamerika er også repræsenteret på TechChange ved Central American Fisheries. Virksomheden kommer fra Corn Island i det caribiske hav ca. 70 km fra Nicaraguas østkyst. Herfra eksporterer CAF frosne hummere og rejer til det meste af verden, men nu vil virksomheden også satse på markedet for levende hummere.

Det kræver et nyt anlæg for behandling og salg af hummerne. Derfor vil CAF gerne mødes med danske virksomheder med teknisk ekspertise i bl.a. vandrensning, emballage og forarbejdning.

Læs mere om virksomhederne og TechChange på www.um.dk/danida/fairtrade&techchange.

Yderligere oplysninger hos programmedarbejder Anne-Marie Roed i Danida på tlf. 33 92 02 33 eller e-mail [email protected]