Modstand mod tortur er blevet en politisk vindersag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

DIGNITY har de sidste syv år arbejdet intensivt med at skabe mere humane fængselsforhold i Mellemøsten og Nordafrika. Kampen mod tortur er kommet på dagsordenen og endda blevet et varmt politisk emne i Tunesien, skriver DIGNITY på sit websted.

Interview med Søs Nissen, teamleder for Mellemøsten og Nordafrika hos DIGNITY.

Kan du beskrive nogle af de forandringer, som DIGNITYs DAI-projekter har skabt? (DAI = Det Arabiske Initiativ)

Vi har oplevet nogle tydelige forandringer igennem vores arbejde i Jordan. Jordan var det første land, hvor vi arbejdede med DAI-projektet.

Da vi startede arbejdet i 2006, kunne vi ikke bruge ordet, tortur. I stedet formulerede vi det anderledes og blødere, da normen i landet ikke “tillod”, at man åbent kunne tale om problemet med de mange torturofre.

Vi var nødt til at sige, at det handlede om at forbedre forholdene for de indsatte og skabe nogle bedre rammer i fængslerne. Jordan var simpelthen for skrøbeligt, og vi var bange for at ødelægge processen, hvis vi eksplicit begyndte at italesætte torturen i landet.

Jordan har længe haft en moderne opfattelse af sig selv, og derfor har det også været skamfuldt at snakke om tortur – til trods for, at alle ved, at det finder sted. Denne situation ændrede sig igennem vores tilstedeværelse og ved, at der var nogle modige jordanere, som begyndte at bruge ordet offentligt, også højtstående og indflydelsesrige embedsmænd.

I dag diskuterer vi ikke længere med vores jordanske samarbejdspartnere, hvorvidt torturen finder sted, men i stedet hvor ofte, hvilke metoder, omfanget og hvordan vi løser problemet.

Efter det arabiske forår kan vi så mærke, at denne udvikling også sker i andre lande i regionen. I Tunesien er torturproblemet for eksempel i medierne hele tiden, og det er blevet et centralt politisk emne.

Kan du fremhæve noget, som du mener, ville have været anderledes uden DAI-projektet?

En nylig succes har været oprettelsen af vores regionale forum for fængselstilsyn. Det har skabt et helt nyt og fungerende rum, hvor vi sammen med vores partnere i regionen kan debattere, uddanne og arbejde hen imod konkrete løsninger af torturproblemet.

Vi er ved at gøre det “normalt”, at civile og professionelle kan besøge fængslerne og bidrage til en offentlig dialog om, hvordan man skal behandle fængselsfanger. Der er opstået en proces, hvor DIGNITY og folk fra de forskellige lande sammen udvikler ideer og metoder for, hvordan man i praksis kan skabe resultater.

Det er en vigtig udvikling, at der i dag findes flere selvstændige nationale grupper, som kender til disse metoderne for tilsyn og forstår at udføre dette arbejde.

Hvad er de største successer, som DIGNITY har opnået?

Læs hele interviewet på DIGNITYs websted.