Mogens Jensens nye frivilligprogram “Volontør i Verden” kan søges nu

Forfatter billede

Danske organisationer og foreninger med Danida-betalt arbejde i u-landene kan nu søge om midler fra handels- og udviklingsministerens nye fremstød for bredere opbakning til u-landspengene ved at sende danskere ud at opleve u-landene og komme hjem og fortælle om det.  

Det er frivilliginitiativet, “Volontør i Verden” og ansøgningsfristen er tirsdag d. 7. april 2015

På finansloven for 2015 er der afsat 20 mio. kr. under finanslovslinjen ”strategiske initiativer” til, at danske organisationer, der arbejder med Danida- finansierede udviklingsaktiviteter, kan udsende frivillige, så de kan indgå i arbejdet i udviklingslandet og lave oplysningsaktiviteter i Danmark. 

Dette frivilliginitiativ vil fremover gå under navnet ”Volontør i Verden”, skriver udenrigsministeriet på sit website. 

Formål

Volontør i Verden har som hovedformål at øge oplysningen i Danmark om u-landenes vilkår og om udviklings-arbejdet ved at give flere frivillige mulighed for at rejse ud og på nært hold opnå indblik heri samt deltage aktivt i oplysningsarbejdet i Danmark.

Hvem kan søge?

Danske civilsamfunds-organisationer (NGOer) med Danida-betalte aktiviteter kan søge om midler fra frivilligprogrammet.

Initiativet udbydes til bestående civilsamfundsorganisationer med såkaldte ramme-, pulje- eller strategiske partnerskabsaftaler med udenrigsministeriet.

Andre organisationer med Danida-finansierede aktiviteter vil kunne søge den relevante puljeorganisation, der måtte have fået en bevilling.

Midlerne kan ikke anvendes af private rejsearrangører eller andre organisationer, som ikke har Danida-finansierede programmer.

Krav til ansøgende organisationer

Det er organisationerne, der skal søge om tilskud til frivilligaktiviteter, altså ikke den enkelte frivillige.

Kun organisationer, der beskæftiger sig både med Danida-finansierede projekter m.v. ude og oplysning hjemme kan søge om midler fra initiativet.

Organisationerne udgør omdrejningspunktet for de frivillige: De sender dem ud, og modtager dem igen, når de kommer hjem.

Det er et krav, at de frivilliges ophold i det pågældende udviklingsland er planlagt på forhånd (d.v.s. inden udrejsen), og at de frivillige som hovedregel placeres hos lokale udviklingsorganisationer, med hvem den danske organisation har et løbende samarbejde.

Det er ligeledes et krav, at den danske organisation sammen med de udsendte frivillige allerede inden udrejsen påbegynder forberedelse af det påtænkte oplysningsarbejde i Danmark efter hjemkomsten.

Puljeorganisationer, der ikke er udførende, og derfor ikke kan beskrive frivilligopholdet helt så detaljeret tematisk og indholdsmæssigt som andre ansøgere, skal redegøre for, hvorledes de vil sikre, at deres medlemsorganisationer lever op til ovenstående krav.

Hvilke aktiviteter kan støttes?

Frivilliginitiativets tilskud til frivilligophold åbner mulighed for, at en bredere kreds kan få mulighed for at arbejde med frivilligaktiviteter i tilknytning til oplysning.

Det er dog samtidig vigtigt at holde fast i et krav om betydelig egenfinansiering for den enkelte frivillige, fordi motivation for deltagelse er central.

Der gives ikke tilskud til rejser og forsikring.

Der søges om et ”bloktilskud”, som organisationen kan anvende som bidrag til

1) volontørernes kost og logi

2) bidrag til partnerorganisationers udgifter i forbindelse med volontørophold, samt

3) træning af volontørerne  før og efter udsendelsen, bl.a. med henblik på deltagelse i oplysningsaktiviteter i Danmark.

Tilskud til de egentlige oplysningsaktiviteter i Danmark vil ikke være omfattet af frivilliginitiativet, men vil bl.a. kunne finansieres af de projektrelaterede oplysningsmidler (PRO), der kan udgøre maksimum tre procent af tilskud til projekt- og programudgifter.

De frivillige skal som minimum være udsendt i 14 dage. Tilskud til organisationerne kan udgøre 7500 kr. pr. frivillig indenfor den første måneds udsendelse alt inklusive.

Efter den første måned kan tilskuddet maksimalt udgøre 5000 kr. for hver hele måned. Der kan maksimalt ydes 20.000 kr. i tilskud pr. udsendelse.

De ansøgende organisationer vil kunne lægge op til syv pct. i administrationsvederlag til de øvrige omkostninger. I tillæg hertil kan puljeorganisationer, der ikke er implementerende, lægge maksimalt syv pct. til forvaltning af ’sub-granting’ omkostninger.

Tilknytning til Danida-betalte udviklingsaktiviteter

Udsendelse af frivillige skal knytte an til danske organisationers Danida-finansierede udviklingsarbejde og/eller til aktiviteter, som finansieres af organisationens egne indsamlede midler, og som falder inden for målsætningerne i Civilsamfundspolitikken.

Frivillige kan kun udsendes til lande opført på DAC’s landeliste som udviklingslande.

Opholdet ude skal give de frivillige et indblik i problemstillinger omkring udviklingsbistanden generelt og til, hvordan Danida tilskud og andre dansk indsamlede midler anvendes.

Støtte til en bred kreds af NGOer

Det vil blive tilstræbt at sikre en bred repræsentation af organisationer i initiativet.

Alle kvalificerede ansøgninger vil derfor ikke nødvendigvis kunne imødekommes eller imødekommes fuldt ud, afhængigt af hvor mange andre kvalificerede ansøgninger, der modtages.

Samarbejde med aktører uden for udviklingsmiljøet

Der vil blive opfordret til samarbejder mellem organisationer, virksomheder og andre (inkl. højskoler og erhvervsskoler), og dette vil være et vigtigt element i vurderingen af ansøgninger.

Dette kunne f.eks. være samarbejder med virksomheder, der ønsker at bakke op om og støtte en dansk civilsamfundsorganisations arbejde finansielt, eller som samarbejder med den danske organisation og dens partnere på et område som f.eks. bæredygtig produktion af ’fair trade produkter’ mhp. salg gennem den danske virksomhed.

En mulighed kunne f.eks. være, at medarbejdere fra den danske virksomhed udsendes som frivillige mhp. at indgå i projektaktiviteterne ude og efterfølgende medvirke til oplysningsindsatser blandt den danske virksomheds medarbejdere og kunder.

Ansøgningskrav og deadline

Ansøgningsfristen vil være tirsdag d. 7. april 2015 (første arbejdsdag efter Påske).

Bevillingerne vil kunne forventes behandlet i Danidas interne bevillingskomite 3. juni 2015.

Ansøgninger om støtte til Volontør i Verden indsendes elektronisk til Udenrigsministeriet ([email protected]) med kopi til organisationens sagsbehandler i HCP.

Ansøgningen består af et projektforslag på engelsk på max. fem sider og et overordnet budget.

De frivilligindsatser, der ansøges om midler til, skal være afsluttet inden udgangen af 2016 og finansiel og narrativ afrapportering skal ske senest 15. september 2017.

Der kan kun indsendes én ansøgning pr. organisation.

Ansøgningens indhold

Ansøgningen vil som udgangspunkt blive vurderet i henhold til principperne i ” Retten til et bedre liv” og ”Civilsamfundspolitikken”, samt i hvilket omfang ansøgningen opfylder ovennævnte formål og kriterier for Volontør i Verden.

Prioritet vil blive givet til ansøgninger, der kæder frivilligopholdet sammen med gode og velbeskrevne oplysningsindsatser i Danmark.

Ansøgningen bør indeholde beskrivelse af følgende områder:

* Før-udsendelsestræning, inkl. træning til forberedelse af oplysningsindsatser
* Frivilligopholdet (lande, tematisk og indholdsmæssigt, partnere og lokal støtte)
* Debriefing efter opholdet, inkl. forberedelse af oplysningsindsatser
* Beskrivelse af planlagte oplysningsindsatser som den frivillige forventes at indgå i samt den frivilliges forventede rolle i oplysningsindsatsen.
* Samarbejde med danske aktører uden for u-landsmiljøet.

Vurdering af ansøgningerne

Læs videre på

http://um.dk/da/nyheder-fra-udenrigsministeriet/newsdisplaypage/?newsID=29B8E443-445D-449E-9A34-5655F6512A35