25. september 2016
Læsetid: < 1
På Socialdemokratiets kongres i Aalborg oplyste Lykketoft søndag, at han ikke genopstiller for 13. gang efter at have siddet i Folketinget i 35 år – halvdelen af sit liv.
Fra 1. oktober 2016 og frem til næste valg er den nu afgående formand for FN's Generalforsamling tilbage på sin plads i Folketinget. Men det 70-årige socialdemokratiske koryfæ genopstiller ikke og kan godt tænke sig at “gøre nogle andre ting, mens jeg stadig har en masse kræfter”.
Første gang Mogens Lykketoft sad i regering var som skatteminister i 1981 under Anker Jørgensen.
Ad flere omgange sad han som finansminister op gennem 1990'erne, og siden sluttede han sin ministertid af med ønskejobbet som udenrigsminister 2000-2001.
Efter at Poul Nyrup Rasmussen tabte regeringsmagten i november 2001, overtog Lykketoft formandsstolen i partiet (2002-2005).
Det lykkedes ham dog ikke at vinde valget over Anders Fogh Rasmussen (V) i foråret 2005. Den socialdemokratiske formand trådte derfor tilbage og overlod tøjlerne til Helle Thorning-Schmidt. Hun havde slået Frank Jensen ved en urafstemning blandt det store partis menige medlemmer.
Senest var Lykketoft formand for Folketinget i Helle Thornings regeringsperiode (2011-2015), inden han forlod dansk politik i et år for at være formand for FN's Generalforsamling i New York (september 2015- september 2016).
Jobbet i FN overraskede positivt: “Jeg fik den oplevelse, at jeg havde mere direkte medvirken i at kunne styre de politiske beslutninger og forhandlinger i FN, end jeg havde regnet med. Så det har været meget fascinerende,” siger han.
Samtidig kritiserer Lykketoft Venstre-regeringens beslutning om at sætte Danmarks modtagelse af kvoteflygtninge fra FN på pause. Det sker med henvisning til, at han selv har været engageret i at få landene til at modtage flere kvoteflygtninge.
Når han forlader Tinget, vil han skrive sine erindringer. Dagbøgerne fra de sidste 42 år ”fylder en hel hylde i klædeskabet”.