Mogens Osler fylder 90

Forfatter billede
Fødselaren gik på pension i 1996 og sagde dermed farvel til Rigshospitalet efter næsten 30 års virke på stedet som overlæge ved gynækologisk afdeling samt overaccoucheur og professor ved Jordemoderskolen.
 
Gennem de mange år har Mogens Osler kæmpet for at skabe tryghed og sikkerhed ved fødslerne samt et godt og så hjemligt miljø som muligt for de fødende. Som chef for Jordemoderskolen har han været med til at modernisere jordemoderuddannelsen og været foregangsmand i planlægning af svangerskabshygiejne og fødselshjælpen i Danmark.
 
Mogens Osler var formand for Foreningen for Familieplanlægning 1983-93, og som medlem af Danidas styrelse har han arbejdet intenst med udviklingslandenes befolkningsproblemer.
 
Han er æresmedlem af Sex & Samfund, som den nu 60-årige Forening for Familieplanlægning hedder i dag.
 
Internationalt har foreningens arbejde også koncentreret sig om medlemskabet af International Planned Parenthood Federation (IPPF) og at gøre sin indflydelse gældende der.
 
Man måtte i 2001-2002 lægge en del arbejde i at støtte IPPF i forhold til den dengang nye VK-regering, som på finansloven for 2002 skar i tilskuddet til IPPF med 28 mio. kr. fra 73 mio. til 45 mio. Det ramte ekstra hårdt, fordi det kun var et år siden, USA fjernede alle sine tilskud fra IPPF, fordi IPPF også slås for kvinders rettigheder til adgang til abort. 
 
Skrev jubilæumsbog
 
Sex & Samfund blev stiftet 4. februar 1956 og har siden kæmpet for alles ret til oplysning, adgang til prævention og sundhed i relation til seksualitet, graviditet og fødsel. Både i Danmark og i verden. Se mere på 
 
http://www.sexogsamfund.dk/sex-samfund/om-sex-samfund/historien.aspx
 
Det var netop Mogens Osler, der beskrev foreningens første 50 år (1956-2006) i sin bog om “Præventionens og familieplanlægningens historie”.
 
Osler huskede og forstod at genfortælle, f.eks. gamle dages fantasifulde forklaringer på opståen af graviditet og de bizarre former for prævention.
 
Vore forfædre mente jo, at fugle som ibis og storke kom flyvende med børnene, hvorfor man absolut måtte holde disse fugle borte, hvis man ville undgå at få flere børn.
 
Andre troede, at der i visse søer eller kilder fandtes “åndebørn”, som invaderede kvinden, når hun badede i vandet. Ligesom at ål, slanger og snegle under særlige omstændigheder kunne trænge ind i kvindens krop og være årsag til graviditet.

 

Men også kondomet – denne »rustning mod fornøjelse«, som Madam de Sévigné skrev i 1671 – har en mere end tusinde år lang historie bag sig, mens pessaret, spiralen, p-pillen, sæddræbende skum, fortrydelsespiller m.m. først kom i handlen i løbet af 1900-tallet og betød, at “ønskebarnet” blev en realitet i danskernes liv.

Sex & Samfund blev dannet på initiativ af læge Agnete Bræstrup og hed i næsten tre årtier lidt trist “Foreningen for Familieplanlægning”. Centralt i foreningens arbejde står det synspunkt, at åbenhed og viden om seksualitet er afgørende for det enkelte menneskes livskvalitet.

Derfor har foreningen alle dage, også efter at den i 1992 moderniserede sig selv ved at tage navnet “Sex og Samfund” fra et kulturradikalt tidsskrift i 1930rne, arbejdet for at udbrede information om sex og samlivsspørgsmål.

både for WHO og Danida
 
Mogens Osler tog medicinsk eksamen i 1951 og blev ti år senere dr.med. på en afhandling om børn, født af mødre med sukkersyge. Gennem årene har han undervist talrige læger og andre sundhedsarbejdere både herhjemme og i udlandet, blandt andet for WHO og for Danida.
 
Han var medlem af Retslægerådet 1977-96 og har desuden været formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og for Mødrehjælpen i København.
 
Efter pensioneringen fra Rigshospitalet for nu 20 år siden har han arbejdet som gæstekurator på Medicinsk Museion i København med særligt henblik på at bevare og videreudvikle den Saxtorpske Samling, som består af dødfødte misdannede fostre og gamle fødselslæge-instrumenter.