Af Eva Rasmussen
Det honduranske center for rehabilitering af torturofre, CPTRT, har netop offentliggjort en foreløbig rapport om menneskerettighedskrænkelser i tiden fra kuppet 28. juni til 22. juli. Undersøgelsen bygger på ofrenes vidnesbyrd og må således betragtes som toppen af isbjerget, da langt fra alle kender CPTRT, og mange må formodes at holde sig tilbage med en anmeldelse af frygt for flere repressalier fra de facto myndighederne.
Det berkæftes af en medarbejder på landets største offentlige hospital Hospital Escuela. Han fortæller, at der hver aften er en strøm af især unge, der er sårede af skud.
CPTRT har registreret 264 menneskerettighedskrænkelser. 121 er fængslede mange af dem alene af den grund, at de er nicaraguanere. De fleste af dem opholdt sig lovligt i Honduras, men de facto regeringen beskylder dem for at gå den kuppede præsident Mel Zelayas ærinde.
Andre af de fængslede er kritiske journalister. De store medier kværner propaganda af mod Mel Zelaya og hans støtter, mens enkelte radionstationer laver kritisk journalistik. Det kostede 3. juli den 42-årige journalist Gabriel Fino Noriega livet. Politiet fyrede 11 skud imod ham, og han døde på vej til hospitalet.
CPTRT understreger, at mordet ikke nødvendigvis har direkte forbindelse med kuppet, da journalisten tidligere har modtaget adskillige dødstrusler efter at have dækket folkelige aktioner. Der er flere eksempler på, at den spændte situation efter kuppet bruges til at ramme faglige ledere, feminister, menneskerettighedsaktivister og journalister, som længe har været en torn i øjet på militær og politi.
På kupdagen blokeres al kabel TV, så hverken CNN på spansk, venezuelanske Telesur eller Cubavisión Internacional kunne rapportere om hændelserne.
Antallet af dødsofre er ifgl. CPTRT oppe på 7, mens 5 er behandlede for skudsår og adskillige for slag og åndedrætsbesvær på grund af tåregas. Dertil kommer trusler på livet og overvågning af private hjem.
En af dem, der har været under konstant pres efter kuppet er direktøren for CPTRT, lægen, menneskerettigheds- og miljøforkæmperen Juan Almendares. Da han vendte tilbage fra en demonstration ved den internationale lufthavn i Tegucigalpa, fulgte en bil ham hele vejen til hans hjem, og i dagevis stod der ”neutralt” udseende mænd i kvarteret omkring hans bolig.
Juan Almendares er på grund af sin kamp for retfærdighed vant til trusler, men han slår fast, at de er skærpede efter kuppet, og ikke mindst efter at han har været med til at tage initiativet til Modstandsfronten mod Statskuppet, som er til stede ved alle demonstrationer mod kupmagerne.
CPTRT har desuden fra første dag efter kuppet sendt adskillige anklager om overgreb til internationale organisationer.
CPTRT har kæmpet for overholdelse af menneskerettighederne i godt 14 år og har et godt internationalt netværk. I Danmark er organisationens samarbejdspartner Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, RCT.