MS-chef: Håbløst at lade kendte vælge u-landsprojekter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke (MS), Frans Mikael Jansen, vil godt bruge kendte som led i u-landsoplysningen, men han vil ikke være med til at lade dem fordele bistandskronerne, sådan som det er tanken i udviklingsministeren nye omstridte projektkonkurence, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

– I forbindelse med vores store indsamling (forleden) har vi f.eks. en kendisstafet. Her bruger vi nogle kendte mennesker, der har sat sig ind i, hvad MS er. Det kan så være, at folk tænker, at når sådan nogle kendte støtter MS, så kan jeg også. De fungerer med andre ord som en slags ambassadører for os. Vi tager også nogle gange de kendte med til Afrika, hvorefter de kommer hjem og formidler det, de har set og oplevet, siger Frans Mikael Jansen til bladet.

– Men hvis man lader de kendte udvælge nogle projekter, er det helt håbløst, anfører Frans Mikael Jansen, der mener, at fravalget af projekter, og dermed også af mennesker i nød, er det største problem ved udviklingsministerens projektkonkurrence.

Han peger i stedet på Operation Dagsværk som et godt og folkeligt projekt, hvor borgerne også er med til at vælge, hvem der skal have u-landsbistand.

– Under Operation Dagsværk konkurrerer forskellige projekter også om at vinde. På den måde får man en diskussion om projekterne, der ender med, at man til sidst vælger et enkelt projekt. Men de projekter, der ikke vinder, bliver ikke kasseret. De bliver blot finansieret på anden vis. Derfor kommer man ikke til at stå med en vinder og 95 tabere, forklarer Frans Mikael Jansen til Jyllands-Posten.

Læs mere på www.jp.dk