MS: Dyb skepsis til at koble handel og udvikling under én hat

Helle Munk Ravnborg
Forfatter billede

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er skeptisk overfor, om et samlet ministerium for handel og udvikling vil prioritere hensynet til verdens fattigste – frygter tværtimod at de fattigste og mest udsatte grupper sættes ned i anden række i dansk bistand fremover.

Med den store ministerrokade, der fulgte i kølvandet på SF’s exit fra regeringen, kunne Mogens Jensen (S) sætte sig i spidsen for et helt nyt ministerium for handel og udvikling.

“Der er altså lagt op til en sammensmeltning af arbejdet med at skabe udvikling i verdens fattige lande og bestræbelserne på at fremme danske erhvervsinteresser”, hedder det i en presseudtalelse i organisationens seneste nyhedsbrev trosdag.

Den sammensmeltning kan vise sig at være problematisk, mener forkvinde i MS, seniorforsker Helle Munk Ravnborg.

“Koblingen af handel og udvikling er desværre ikke en overraskelse, hvis man ser på, hvor dansk udvik-lingspolitik har bevæget sig hen de senere år”.

“Sammen-lægningen af de to ministerier risikerer at sløre billedet af, hvad regeringen egentlig vil opnå med u-landsbistanden og det udvik-lingspolitiske samarbejde generelt,” siger hun.

“Risikerer at snyde både de fattige og vælgerne”

Helle Munk Ravnborg frygter, at hensynet til verdens fattigste vil stå i anden række:

“Regeringen risikerer at svigte sit globale ansvar og snyde både de fattige og vælgerne, hvis udviklingsbistanden mister fokus på at fremme en fattigdomsorienteret, bæredygtig udvikling.”

“Det er en alvorlig fejltagelse at tro, at handel og eksport af danske varer automatisk fører til fattigdomsbekæmpelse. Indtil videre er der intet bevis for at eksportfremme og privatsektorbistand fører til den type win-win situationer, som den nye minister henviser til,” anfører den erfarne udviklingsforsker.

Faren er, påpeger hun, at hensynet til danske virksomheders eksportmuligheder i u-landene udhuler den indsats, vi danskere reelt gør for at hjælpe verdens fattige.

Derfor mener MS, det er vigtigere end nogensinde at frede den fattigdomsorienterede del af bistanden, så den bevarer fokus på at hjælpe dem, som virkelig trænger.

Potentielle snitflader

Helle Munk Ravnborg:

“Ministeren bør opprioritere de potentielle snitflader mellem vækst og udvikling, f.eks.. i forhold til at fremme rettigheder, forsvarlig udnyttelse af naturressourcer, retfærdige skattesystemer og investeringer, der er bæredygtige på lang sigt”.

“Dét, som man både i EU og Danmark betegner som politik-kohærens for udvikling (sammenhæng mellem de forskellige politikker overfor u-landene ,red.)”

“Verden står over for gevaldige uligheds-, fattigdoms-, miljø- og klimaudfordringer. Gennem FN-systemet er man lige nu i gang med at forhandle en dagsorden på plads om en global bæredygtig udvikling til gavn for alle”.

“Det vil være frygtelig trist, hvis Danmarks normalt progressive og ambitiøse ry nu overskygges af et småligt og kortsigtet forsøg på at skaffe danske arbejdspladser,” siger MS-forkvinden siden sidste sommer.

Hun er til daglig ansat i Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og har fået sæde i Danida indflydelsesrige eksterne bevillingskomité.