MS-evalueringen (2): Fra fredsvenner i Europa til folkelig u-landsorganisation

Redaktionen

Kapitel 2 af journalistisk bearbejdet sammendrag af evalueringen “Mellemfolkeligt Samvirke ved korsvejen”

Fra fredsvenner i Europa til folkelig u-landsorganisation

MS er en af de ældste og største udviklingsorganisationer i Danmark. Under navnet “Fredsvenners hjælpearbejde” sendte forløberen for MS de første unge danskere ud som hjælpearbejdere i Europa i 1945. Målet var genopbygning og forsoning efter Verdenskrigen. Gradvist udviklede foreningen sig til en særlig organisation i det danske samfund og tog i 1949 navnet Mellemfolkeligt Samvirke.

Som sekretariat for Landsindsamlingen Danmarks U-landshjælp stod MS centralt i den folkelige indsats, der medvirkede til, at Danmark i 1962 fik et statsligt program for samarbejde med udviklingslandene (det senere Danida). Da Folketinget i 1963 vedtog et dansk program for u-landsfrivillige, fik MS ansvaret for at administrere dette program.

MS har haft en særlig relation til Udenrigsministeriet fra bistandssamarbejdets start. Indtil nu har MS været den eneste bistandsorganisation med egen budgetlinie på Finansloven, men fra 2004 vil også organisationer med rammeaftaler figurere direkte på Finansloven.

Et andet særkende er at et samarbejdsudvalg mellem MS og Danida mødes 2 gange årligt. Fokus for samarbejdet har fra starten ligget på frivilligprogrammet (personelbistand) og oplysningsarbejdet. Udover særlige bevillinger til frivilligprogrammet (i dag MS i Syd) har MS siden 1990 haft en bevilling til oplysningsarbejde.

I 1975 blev MS en medlemsorganisation både for kollektive medlemmer (andre danske organisationer) og enkeltpersoner. I 1994 nåede MS med 6.000 enkeltmedlemmer det hidtil højeste medlemstal. I slutningen af 2002 havde MS 94 kollektive medlemmer og 4.199 enkeltmedlemmer.

Gennem årene har organisationen taget flere og flere opgaver op. De kan grupperes i 7 hovedområder:

MS i Syd (MSiS) afløste i 1993 det oprindelige frivilligprogram. MSiS har fattigdomsbekæmpelse og interkulturelt samarbejde som hovedmålsætninger, og omfatter 7 landeprogrammer og 2 regionale programmer. I 2002 støttede Danida MSiS med 138 mio. kr.

Humanitær bistand: MS er med i 2 konsortier, der i 2002 modtog 17,3 mio. kr. fra Danida. Det er Danish Committee for Afghan Refugees i Afghanistan og Pakistan, og Danish Assistance to the Self-reliance Strategy for flygtninge fra Sudan i Uganda.

MS administrerer renovering og forsendelse af brugt dansk udstyr til brug i Syd og i Øst-lande. Danida støttede i 2002 med 14,5 mio. kr.

International udveksling, MS Travels, er et program for international ungdomsudveksling med arbejdslejre og studieture. Programmet er selvfinansierende og modtager ingen Danida-midler.

Etniske minoriteter: MS arbejder for at fremme forståelse mellem grupper med forskellig etnisk og kulturel baggrund i Danmark. Arbejdet er ramt af store budgetnedskæringer.

Oplysningsarbejdet omfatter offentligt informationsarbejde samt udgivelse af stribe publikationer (bøger og magasiner) bl.a. til undervisningssektoren med fokus på “Global undervisning”.

MS driver et offentligt specialbibliotek og en butik med speciale i bøger om udvikling og etniske minoriteter, samt verdensmusik. MS var den første danske organisation, der fik en rammeaftale med Danida til støtte for oplysningsarbejdet. Danidas støtte var i 2002 på 5,3 mio. kr.

Den politiske dagsorden.
MS er engageret i lobbyvirksomhed både i Danmark og internationalt. Ofte er MS den ledende organisation i danske oplysningskampagner om globale spørgsmål. Kampagnerne støttes i vekslende grad af Danida.

I 10-året fra 1991 til 2001 udgjorde Danidas samlede støtte i gennemsnit 87 procent af omsætningen i MS. I 2002 var andelen 84 pct. (Det vil sige, at for hver krone, der løb gennem MS, kom de 84 øre fra Danida, red.)

Udfordringerne

Udviklingssamarbejdet og de andre MS-arbejdsopgaver skaber hele tiden udfordringer. Men desuden står MS nu overfor voldsomme økonomiske problemer. I 2002 blev MS ramt af store budgetnedskæringer, som førte til afskedigelser og reduktioner af programmet i Syd.

Danidas støtte blev reduceret med ca. 10 procentog samtidig blev anden offentlige støtte til arbejdet med etniske minoriteter stærkt beskåret. Udover midlertidige reduktioner blev det besluttet at lukke det regionale program i det sydlige Afrika fra udgangen af 2004, og at beskære programmerne i Mozambique og Tanzania med 40 pct..

Der skete en reduktion i udsendelsen af udviklingsarbejdere. Der blev afskediget folk i hovedkvarteret og MSiS. Afdelingen for etniske minoriteter blev lukket og arbejdet søgt integreret i andre afdelinger.

Der sker yderligere reduktioner i Danida-støtten i 2004-06, fordi en større del af den samlede støtte til NGOer skal gå til mindre organisationer. I sommeren 2003 udgav Danida en publikation med titlen “De danske NGOers folkelige forankring”. Heri udtrykkes bekymring for bredden i den danske NGO-bistands folkelige forankring.

Danida vurderer, at det nuværende MS-medlemstal ikke er tilstrækkeligt, set i forhold til de midler organisationen modtager. En målsætning for MS bør være 6.500 enkeltmedlemmer i 2005. Fremgang på dette område vil sammen med resultatet af denne evaluering indgå i den endelige fastlæggelse af omfanget af Danidas fremtidige støtte til MS-aktiviteterne.

MS har vedtaget en række initiativer, som skal sikre organisationens styrke. I arbejdsprogrammet for 2003-05 identificeres 5 udfordringer:

Den folkelige forankring skal styrkes.
MS skal gøres mere synlig med mere udadrettet information.
MS skal være bedre til at måle og præsentere resultater.
MS skal udvikle alliancer med nye partnere i Danmark.
MS skal yderligere udvikle partnerskabstanken som en tilgang, der gennemsyrer hele organisationen.