EU-landene hæver deres u-landsbistand betragteligt. Dermed har 2015-målene vist deres berettigelse.
– Det er herligt, at EU-landene forpligter sig til at øge hjælpen til verdens fattigste. Det vil i løbet af 5 år give 149 milliarder kroner mere i u-landsbistand – om året. Det er altså rigtig mange penge. Mere end 10 gange Danmarks årlige bidrag, siger formand for Mellemfolkeligt Samvirke, Søren Hougaard, i en presseudtalelse onsdag.
Verdens ledere udpegede i år 2000 8 mål for at halvere fattigdommen i verden inden år 2015. Det har vist sig at være et meget vigtigt skridt. Tirsdag den 24. maj forpligtede EU-landene sig nemlig til kollektivt at komme op på 0,56 procent af bruttonationalindkomsten inden år 2010 og 0,7 pct. inden 2015.
– Bid mærke i ordet “forpligter”, påpeger Søren Hougaard og fortsætter: – Det ord gør hele forskellen. Vi vil sammen med civilsamfundet i de andre europæiske lande holde regeringerne fast på løfterne. Verden har set mange globale konferencer, men det har knebet med at leve op til de fine ord.
– Danmark har arbejdet energisk for at få denne aftale på plads i EU, og det skal udviklingsministeren og hendes folk have megen ros for. Det gør en stor forskel, når de helt store lande i Europa som Tyskland og Frankrig øger deres hjælp markant. Det lægger et pres på verdens allerstørste økonomier i Japan og USA for også at forøge deres bidrag, anfører Hougaard og lægger til:
– Halvdelen af de øgede midler skal bruges i Afrika. Det er en prioritering, Mellemfolkeligt Samvirke er helt enig i. Afrika Syd for Sahara skal sættes på dagsordenen.”
Men der er også malurt i bægeret, mener Søren Hougaard.
– VK-regeringen har forpligtet sig til at yde 0,8 procent af bruttonationalindkomsten i u-landsbistand. Det er en nedgang fra de nuværende 0,84. Hvor andre lande skal op i gear, trapper vi ned. Det er en skuffende udvikling. Men vi ligger stadig i toppen. Nyheden ville dog være endnu bedre, hvis Danmark også bevægede sig opad i perioden, hedder det.
– EU-landenes udspil skal hilses hjerteligt velkommen. Men for at halvere fattigdommen skal meget ændres. Det er rigtigt, at flere lande skal i gribe til lommerne og give langt mere i u-landsbistand, forklarer Søren Hougaard og slutter:
– Men hvis EU og USA ville reducere landsbrugsstøtten, ville det kunne skabe udvikling, der i højere grad er baseret på egne ressourcer. Og så er der gældslettelse. De mest forgældede lande bruger mellem 25 og 50 procent af de offentlige budgetter til afbetaling på lån. Det kan vi ikke være bekendt.
Yderligere oplysninger
Søren Hougaard, formand for Mellemfolkeligt Samvirke, 21602068.
Borgergade 14, 1300 København K, www.ms.dk