MS: Globale spilleregler skal ændres, hvis nye FN mål skal nås

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

 

 

 

 

Sammen med stats- og regeringsledere fra hele verden vedtager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag FN’s 17 nye verdensmål for bæredygtig udvikling.

De nye mål, den såkaldte ”2030 agenda” er vigtige for verden, fordi de forpligter alle verdens nationer – både rige og fattige lande – til at bekæmpe årsagerne til fattigdom og sult og til at sikre en mere lige fordeling af verdens goder inden for de rammer, som miljø- og klimahensyn sætter, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse.

“De nye verdensmål er et godt skridt fremad. De nye mål bliver styrende for mange vigtige beslutninger de næste 15 år og er en unik mulighed for at skabe mere retfærdige og bæredygtige samfund, så både nuværende og kommende generationer kan leve værdige liv her på kloden,” siger Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde, Helle Munk Ravnborg, der er i New York.

”Der er brug for at politikerne meget hurtigt får omformet de flotte ord til politisk handling. Hvis ikke vi får ændret de globale spilleregler, vil det fortsætte med at være de samme, som vinder og taber, hver gang verdens velstand, naturressourcer og indflydelse fordeles.”

Danmark forpligter sig til bæredygtighed

Til forskel fra de hidtidige udviklingsmål, 2015 målene, gælder de nye verdensmål for bæredygtig udvikling for både rige og fattige lande. Det er positivt og åbner både helt nye muligheder men også forpligtelser til at handle og tage ansvar, mener Helle Munk Ravnborg:

”FN’s verdensmål rører ved kerneområder i dansk politik. Derfor bør politikerne gå forrest og invitere virksomheder, græsrødder, kommuner og mange andre til gå sammen om at udarbejde en ambitiøs dansk handlingsplan for, hvordan vi realiserer målene i Danmark og globalt. Det er en fælles opgave at forme den verden, vi gerne vil give videre til kommende generationer,” siger Helle Munk Ravnborg.

”Med underskriften i dag forpligter Danmark sig til at sikre, at det fodaftryk, vi sætter i Danmark og ude i verden med vores forbrug og produktion, er bæredygtigt i både social, miljømæssig og økonomisk forstand,” tilføjer hun.

I juni udgav Mellemfolkeligt Samvirke og 24 andre organisationer et politikkatalog med bud på, hvad de nye mål kræver af dansk politik. Læs rapporten her