MS: Grøn klimafond stort fremskridt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

På trods af, at klimakonferencen Cancun ikke leverede en klimaaftale for verdens fattigste, skete der betydelige fremskridt under COP16 i Mexico. Landene blev enige om en række tiltag, deriblandt etablering af en ny grøn fond til at kanalisere ressourcer til klimatilpasnings- og reduktionstiltag.

Sådan vurderer Mellemfolkeligt Samvirke (MS) resultaterne af COP16 i den mexicanske badeby lørdag.

– Troen på FN-processen er genskabt, og verdens politiske ledere har vist, at de kan levere resultater – selv om de godt kunne have været langt bedre. En grøn klimafond er et stort skridt fremad, siger forkvinde i MS, Trine Pertou Mach i en presseudtalelse.

Den tekst, som landene blev enige om, etablerer også rammerne for tiltag henimod klimatilpasning og en særlig “tilpasningskomite”. Den endelige udformning vil dog ikke blive lagt fast før COP17 næste år i Sydafrika.

Andre elementer i forhandlingerne har ikke vist tegn på tilsvarende ansvarlig handling, hedder det.

De løfter, der blev givet ved COP15 i København sidste år om 30 milliarder dollars til “hurtig finansiering”, samt 100 milliarder om året fra 2020 er blot blevet gentaget.

Men det er langtfra nok til håndtere effekterne af klimaforandringer, og det er endnu usikkert hvordan midlerne skal findes og om de overhovedet bliver det. Diskussioner om langsigtet finansiering har været nærmest ikke-eksisterende.

– Uden nye og additionelle (ekstra) midler, som flyder ind i den nye fond til tilpasnings- og reduktionstiltag i de mest sårbare lande, vil tiltagene ikke komme de fattigste til hjælp, som netop er hele pointen, siger Trine Pertou Mach.

Løfter om CO2-reduktioner er også blot gentaget, hvilket efterlader verden på vej mod stigninger i gennemsnitstemperaturen noget over de 2 grader, som videnskaber siger, vi bør holde os under.

– Verdens lande er simpelt hen nødt til at begrænse udledningen af CO2 betydeligt, ellers står vi snart i en situation, hvor klimaforandringerne ikke længere kan begrænses, og det vil få uoverskuelige konsekvenser, anfører MS-forkvinden og slutter:

– Uden højere reduktionsmål har de rige lande kun bidraget til at drive fremtidige krav om kompensation i vejret.

Et vigtigt skridt blev dog taget i Cancun for at udvikle en kompensa-tionsmekanisme, som skal forhandles på plads senest om 2 år.

Tiltag for at reducere virkningerne af klimaforandringerne er et spørgsmål om liv eller død for den mere end milliard mennesker, der lever i dyb fattigdom og er mest sårbare overfor et varmere og mere uforudsigeligt klima.

Yderligere oplysninger hos:
Trine Pertou Mach på tlf. 23 35 09 65 eller
pressemedarbejder Sara Schlüter på tlf. 60 43 43 21