Mellemfolkeligt Samvirkes cykelkaravane når til København i denne uge. Den populære rapper Shaka Loveless er en af fortalerne i kampagnen for at få multinationale virksomheder til at være med til at bekæmpe fattigdom.
Der er lagt op til kamp mod skattely og skattesnyltere, når den landsdækkende cykelkaravane Tour de Future afslutter sin landsdækkende turné i København 23. maj. Der vil være masser af sjove oplevelser for studerende og globalt bevidste folk i alle aldre.
En otte meter lang oppustelig ”Skattesnylter”, et skatteparadis med palmer, politisk debat og en flok guldagenter klædt i skinnende gulddragter. Alt sammen bakket op af Shaka Loveless.
Den populære sanger og rapper er nemlig ambassadør for kampagnen mod skattely og multinational skattespekulation.
Han har netop været i Zambia med Mellemfolkeligt Samvirke for at møde unge, der kæmper for deres ret til uddannelse og kræver, at staten får de multinationale virksomheder i Zambia til at betale en fair skat og bidrage til at mindske fattigdommen – i stedet for at sende hele deres overskud i skattely.
Shaka Loveless i Zambia. Foto: MS.
”Jeg er super glad for at være en del af Tax Power. Der er ingen tvivl om, at skatteindtægter kan gøre en kæmpe forskel for udviklingslandene,” siger Shaka Loveless.
”Derfor skal grådige multinationale virksomheder begynde at betale skat – i stedet for at bruge beskidte tricks. Det er ikke okay, og det håber jeg mange danskere vil være med til at vise.”
Kommer ikke befolkningen til gode
Ifølge MS betalte Afrikas største sukkerproducent Zambia Sugar, som ejes af Associated British Food, tæt på 0 % i selskabsskat i perioden 2007-2012, selvom overskuddet var på 100 millioner kroner om året.
Derved gik Zambia glip af mindst 97 millioner kroner i potentielle skatteindtægter – et beløb, der kunne have sendt 48.000 børn i skole hvert år eller finansieret veje og sundhedsydelser for befolkningen.
Zambia er ikke det eneste land, der døjer med dette problem. Udviklingslandene mister hvert år op mod 900 milliarder kroner i tabte skatteindtægter. Beløbet overstiger det, som gives i udviklingsbistand.
En af forklaringerne er, at multinationale firmaer ofte sender deres penge via skattely eller udnytter svage eller korrupte regeringer til at opnå skatterabatter eller andre fordele som gør, at overskuddet fra virksomheden ikke kommer landets befolkning til gode.
”Jo større folkelig opbakning til kampagnen, jo stærkere pres kan vi sammen lægge på politikerne for at få dem til at tage problemet med skattespekulation alvorligt og ændre lovgivninger på dansk, europæisk og globalt plan,” siger Helle Munk Ravnborg, forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.
”Vi vil ikke finde os i, at multinationale virksomheder tjener milliarder af kroner uden at tage ansvar for kampen mod fattigdom, der hvor deres overskud skabes. Derfor håber vi, at mange vil være med, når Tour de Future kommer til København,” siger hun.
Blandt talerne på Christiansborg Slotsplads er blandt andre skatteminister Morten Østergaard (R).