Regeringen fokuserer alt for unuanceret på danske interesser og vil bruge en større del af den samlede bistand i de lande, hvorfra der i øjeblikket er flygtningestrømme, migration og problemer med radikalisering. Det er alt for unuanceret, mener foreningens formand, seniorrådgiver Helle Munk Ravnborg:
“Udvikling er ikke en brandslukningsøvelse – det er et langsigtet arbejde for at skabe forandring og stabile, demokratiske og retfærdige samfund,”
“Hvis målet er at mindske fremtidig migration og flygtningestrømme, bør Danmark i langt højere grad bruge kræfterne der, hvor vi kan udrette allermest og gøre den største forskel for udsatte mennesker. Vi kan ikke forudse, hvor de næste konflikter og migrationsstrømme kommer fra. Men vi kan bekæmpe årsagerne ved at hjælpe med at opbygge stærke demokratier og mere velfungerende samfund overalt, hvor vi er,” siger Munk Ravnborg.
Mellemfolkeligt Samvirke er også kritisk over for regeringens ønske om at lade en større del af bistanden gå til lande, der ikke er egentligt fattige som eksempelvis Brasilien eller Nigeria, hvorimod ”fattige men stabile lande” skal nedprioriteres:
“Hvis man tager fattigdomsbekæmpelse alvorligt giver det ikke mening, at give penge til lande, hvor regeringerne kan afskaffe fattigdom med egne penge, hvis de ville – f.eks ved at inddrive skatter. Mens lande, der stadig har brug for en hånd til at afhjælpe fattigdom, må undvære vores hjælp. Det er en skæv prioritering,” siger Helle Munk Ravnborg.
Mellemfolkeligt Samvirke kritiserer på den ene side, at regeringen fokuserer for ensidigt på kortsigtede danske interesser. Men glæder sig på anden over, at regeringen sætter spot på på at sikre det enkelte menneskes rettigheder og muligheder for indflydelse. Særligt er det positivt at støtten til unge rundt om i verden er i fokus i strategien:
“Forandring i samfund kommer nedefra. Unge er dem, der stiller størst krav og har den største vilje til at forbedre deres samfund. Derfor er det helt rigtigt, at strategien understreger, at vi skal støtte unge rundt om i verden og styrke deres arbejde for at skabe nødvendige forandringer. Det er netop sådan Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for udvikling,” siger Helle Munk Ravnborg.
Hun er også glad for, at arbejdet for udsatte menneskers rettigheder og mulighed for demokratisk indflydelse er en vigtig del af udkastet:
“Varig og stabil udvikling kræver, at almindelige mennesker kan tage hånd om deres eget liv og deltage i deres samfund. Derfor er det vigtigt, at vi skal arbejde for at mennesker får lige muligheder. Vi ved, hvor afgørende det har været for Danmarks egen udvikling, hvor højskoler, andelsbevægelse, arbejderbevægelse og sikring af lige rettigheder netop skabte stabil og demokratisk udvikling. Det er glædeligt at regeringen deler det syn med os,” siger Helle Munk Ravnborg.
Regeringens ønske om en styrket kamp mod korruption, der undergraver muligheden for udvikling, får også rosende ord med på vejen, ligesom Mellemfolkeligt Samvirke anerkender ambitionen om, at virksomheder og erhvervsliv skal spille en større rolle i fremtidens danske udviklingspolitik.
“Virksomheder og andre private aktører har store muligheder for at gøre verden til et bedre sted. Det er vi helt enige i. Men Danmark bør samtidig stille større krav om ansvarlig virksomhedsadfærd. Kun hvis der er klare krav til virksomhederne om social og miljømæssig ansvarlighed, kan det store udviklingspotentiale forløses både i og uden for det danske udviklingssamarbejde.”