Over det meste af verden har borgere hørt om, hvordan flere af de største virksomheder i verden systematisk undgår at betale milliarder af kroner i skat gennem hemmelige skatteaftaler. Måske var det forblevet en hemmelighed, hvis ikke en enkelt, modig whistle-blower satte sin karriere og sin frihed på spil ved at afsløre sagsakterne.
Også i medierne har skattesagerne trukket store overskrifter og vakt bred forargelse. Men rent politisk mangler der i den grad handling.
”Siden Lux Leaks skandalen er skeletterne væltet ud af skabene. Det er gået op for de fleste, at vi har et dybt forældet og utidssvarende globalt skattesystem, som slet ikke kan holde trit med den økonomiske globalisering. Desværre må man konstatere, at politikerne og EU systemet ikke har været i stand til at gøre noget ved problemet,” siger Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde, Helle Munk Ravnborg, i en pressemeddelelse.
Store konsekvenser i u-lande
Lux Leaks afslørede, at en række multinationale selskaber indgår hemmelige skatteaftaler med skattemyndigheder i EU for at minimere deres skattebillet til en brøkdel af, hvad andre selskaber betaler i skat.
Der er mange andre måder, multinationale selskaber kan lave aggressiv skatteplanlægning på.
Fælles for dem er, at statskasser verden over går glip af milliarder af kroner hvert år. Det har store konsekvenser her i Danmark og Europa, men endnu større konsekvenser i udviklingslande, hvor der er brug for pengene til at finansiere ordentlige hospitaler, skoler, veje og til at adressere den voksende ulighed i befolkningen.
”Hvis det skal lykkes med at løse klimakrisen, flygtningekrisen, fattigdomskrisen og gøre op med den enorme globale ulighed, er det i alles interesse at skabe et mere solidarisk internationalt skattesystem, der hjælper til at finde de penge, verden desperat står og mangler. Offentlig tilgængelig information er helt central for at kunne holde virksomheder og regeringer til ansvar og bekæmpe den systematiske skattesnyd, som koster alle lande inklusive Danmark milliarder i mistede skatteindtægter,” siger Helle Munk Ravnborg.
Trak 43 millioner dollars ud af fattige Malawi
Helle Munk Ravnborg mener, ansvaret for at skabe mere gennemsigtighed og forhindre den uansvarlige skattespekulation både ligger hos virksomhederne, de nationale lovgivere og EU:
”EU-landene er gået i retning af større åbenhed mellem skattemyndigheder, og Vestagers sager mod Fiat og Starbucks er et godt skridt på vejen, men samtidig er der en kedelig tendens til, at hvert land forsøger at tiltrække flere investeringer ved at sænke skatterne. Koblet med manglende konsekvens over for skattelylande – i og uden for EU – har det skabt et kapløb mod bunden, der eroderer grundlaget for at beskatte virksomheders overskud,” siger Helle Munk Ravnborg.
ActionAid har i en række rapporter afsløret andre omfattende skattesager. Blandt andet det australske firma Paladin, som har trukket 43 millioner US dollars ud af Malawi på bare 6 år.
Det lod sig gøre, fordi landet tilbød alt for vidtrækkende skatterabatter til firmaet, som samtidig har bedrevet særdeles aggressiv skatteplanlægning for at minimere sin skat og sendt overskuddet til Holland i stedet for at bidrage til de offentlige indtægter og dermed velfærden i udviklingslandet Malawi.
Læs også bloggen om Lux Leaks hos MS
Læs rapport om den skadelige internationale skattekonkurrence og hvordan den rammer udviklingslandene: ActionAid (2015): ”Levelling Up – Ensuring af fairer share of corporate tax for developing countries”