“Ole Birk Olesen er måske nok ekspert på spekulation og finansmarkedet. Men det er FN, som ved noget om sult og fødevarer. Det globale fødevaresystem er i dyb krise og fødevarepriserne er de seneste år blevet højere og højere. Fødevaresikkerhed skal ikke overlades til spekulanter og i første omgang bør vi omgående indføre det forsigtighedsprincip, som EU f.eks. bruger på miljøområdet”.
Det siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Frans Mikael Jansen, efter hård kritik fra Liberal Alliances erhvervsordfører, Ole Birk Olesen, som bl.a. har gjort gældende, at”MS ikke har forstand på økonomi, og hellere bør holde sin mund” – se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/25-09-11/ms-far-bla-ris-og-rod-ros
Udfaldet henter baggrund i, at Frans Mikael Jansen har kritiseret den internationale spekulation i fødevarer, som presser priserne i vejret.
Det skete på baggrund af en rapport fra Danwatch, som når frem til, at danskere gennem Nordea, Danske Bank og Jyske Bank har investeret 1,3 mia. kr. i produkter, der bygger på spekulation i fødevarer.
En spekulation som mange eksperter mener var en medvirkende årsag til den globale fødevarekrise i 2008 og de stigende priser, som verden oplever lige nu, skriver MS på sit website.
Cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk argumenterede for, at fødevare-spekulation øger likviditeten på markederne og dermed skaber en mere effektiv prisdannelse til gavn for alle med henvisning til OECD og Den internationale Valutafond (IMF).
Radioavisen fik også Liberal Alliances Ole Birk Olesen til at fare i flint. Han skriver i en pressemeddelelse, at fødevarespekulation ”udjævner tværtimod priserne over tid og er med til at afbøde forventede fremtidige prisstigninger.”
MS gør derimod gældende:
Selv om IMF og OECD tidligere har været skeptiske i forhold til de præcise konsekvenser af fødevarespekulation, samarbejdede de to organisationer i foråret med en række FN-organisationer, Verdensbanken med flere om en stor rapport til G20 landenes finansministre om, hvordan de kraftigt stigende og svingende fødevarepriser kan begrænses.
Her fastslås det, at spekulation kan bidrage til hyppige og kraftige udsving i fødevarepriserne. Desuden står der, at fødevarespekulation højst sandsynligt har forstærket prisudsving på kort sigt og været med til at skabe prisbobler.
I en rapport fra FN’s særlige rapportør for retten til mad i september 2010 står der at:
”Krisen omkring fødevarepriser i 2008 opstod, fordi et dybt fejlslagent globalt finanssystem skærpede påvirkningerne af udbud og efterspørgsel af fødevarer. En reform af det globale finanssystem burde derfor anses som del af handlingsplanen for at skabe fødevaresikkerhed – i særdeles grad i fattige fødevareimporterende lande.”
At handle ud fra forsigtighedsprincippet var blandt anbefalingerne i en rapport fra juli 2011 skrevet af The High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition (HLPE), som er en gruppe under The UN Committee on World Food Security, hedder det.
Se også www.ms.dk