MS-status dagen før valget i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det fælles fodslag omkring detailudformningen af den ideologiske konstruktion, Det Nye Nepal, kan ligge et lille sted, skriver Jakob Bak Pedersen bla. på Mellemfolkeligt Samvirkes hjemmeside onsdag.

Jakob Bak Pedersen er sociolog og udviklingsarbejder og har nedfældet sine iagttagelser op til grundlovsvalget torsdag i Nepal.

Strategisk diskussion foregår tilsyneladende uden filter og medierne vælter sig i politisk uenighed, i Indiens rolle som regional magtfaktor, muligheden for et fortsat symbolsk monarki, prisen på en grundlovsforsamling med hele 601 sæder og visionen om Nepal som et Asiens Schweiz, skriver han.

MS´ ARBEJDE I NEPAL

Vores ærinde herude er, at forpligte de mest udsatte på at gå den lange vej til valgstedet den 10. april, så de kan blive hørt.

Vi har rundt i distriktet opsat store skilte med vælgeruddannende slogans om grundlovens betydning og forpligtelsen til repræsentation af Nepals mange marginaliserede samfund.

Når vi slutter vores kampagne med den allerede forslidte nye hilsen vote halnus (”gå hen og stem”), spørger folk ærligt, hvad der egentligt er anderledes i dette valg.

Alle ledere, fra de lokale landsby-udviklings-kommitteer til den nationale top i Kathmandu forbliver tilsyneladende de samme i Det Nye Nepal.

Et rigtig godt spørgsmål, som går til roden af et af Nepals store demokratiske problemer: Ungdommen i en ellers gennemsnitligt meget ung befolkning er usynlig i partiernes centrale oligarki og valgets retningslinjer om repræsentation af kvinder og minoriteter står i reglen ret så ukommenterede hen på opstillingslisterne.

Opbyggelsen af en demokratisk kultur baseret på tillid til demokratiske institutioner, reel borgerinddragelse, inklusion på alle repræsentative niveauer og god regeringsførelse herunder decentralisering af magtbeføjelser er bare nogle af de udfordringer, som det nepalesiske civilsamfund peger på.

Kathmandu mangler i overvejende grad at bevise sin realpolitiske relevans for hele Nepals sammensatte befolkning.

Læs hele indlægget: www.ms.dk