MS til regeringen: Øg presset på Mugabe og genåbn dansk repræsentation i Harare

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Torsdagens parlamentsvalg i Zimbabwe var langt fra frit og fair. På trods af et fredeligt valg og nogle få reformtiltag umiddelbart inden valget er der stadig lang vej til reelt demokrati i det sydafrikanske land. Danmark og det internationale samfund må derfor øge presset på Mugabe-styret, siger Mellemfolkeligt Samvirke lørdag i en presseudtalelse.

– Det er glædeligt, at selve valghandlingen i Zimbabwe denne gang forløb fredeligt. Men på trods af kosmetiske ændringer i ugerne op til valget, må vi fastholde, at valget ikke er frit og fair. Forud går 5 års kriminalisering og intimidering af oppositionen, konstante angreb på en fri presse og svækkelse af et aktivt civilsamfund, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Udsholt.

Parlamentsvalget gav et resultat helt efter præsident Mugabes hoved. Præsidenten og hans ZANU-PF parti fik et solidt flertal i parlamentet, bl.a. ved hjælp af de 30 parlamentsmedlemmer Mugabe på udemokratisk vis selv kan udpege, hedder det.

Gennem en vis politisk liberalisering i byområderne i valgkampens allersidste dage, fik Mugabe skabt indtryk af ytrings- og organisationsfrihed. Men samtidig nægtede han adgang for valgobservatør fra lande, han ikke kan lide. Og han har sat sig solidt på landområder hvor trusler om vold, pressemonopol og intimidering af oppositionspartiet MDC har umuliggjort en reel demokratisk valghandling.

– De seneste ugers sprækker i Mugabes betonstyre kan varsle lidt bedre tider. Men man skal ikke lade sig forblænde. Mugabe og ZANU-PF har været helt sikre på sejren, siger Lars Udsholt og fortsætter:

– Det har handlet om at give valget et skær af legitimitet for at Mugabes undertrykkende styre kan fortsætte mange år endnu. Det får forfærdelige konsekvenser for det allerede fattige og udpinte land. Fattigdommen vil øges, især i år, hvor der frygtes en større humanitær krise som følge af en dårlig høst. Statens dårlige økonomi gør det umuligt at hjælpe de nødlidende.

Derfor må der lægges øget internationalt pres på Zimbabwe, konkluderer Udsholt og lægger til:

– Mugabe må holdes fast på det, der kan tolkes som spirende politisk liberalisering. Den undertrykkende NGO-lovgivning må trækkes tilbage, og civilsamfundet må have langt bedre muligheder for frit og uden kontrol at støtte fattige, undertrykte og marginaliserede grupper i Zimbabwe.

– Udenlandsk støtte og pres er helt afgørende. Ikke kun på Zimbabwe, men også på Sydafrika, der helt uforståeligt bliver ved med at yde Mugabe støtte.

– Med den danske regerings øgede fokus på Afrika kan Danmark spille en helt central rolle. Derfor bør Danmark genåbne en diplomatisk repræsentation i Zimbabwe, mener Udsholt.

– At Mugabes parti ZANU-PF får 2/3 flertal er skræmmende. Det betyder reelt, at oppositionen er sat helt uden for indflydelse. Det bliver nu muligt for Mugabe og ZANU-PF at lave de forfatningsændringer, de ønsker, anfører MS-generalsekretæren og slutter:

– Mon ikke ændringerne vil gå ud på at sikre endnu mere kontrol og magt – og stække opposition, presse og civilsamfund endnu mere. Man skal vist være mere end almindeligt naiv, hvis man tror, Mugabe er blevet blød og føjelig på sine gamle dage. At beholde magten går forud for alt andet.

Yderligere oplysninger:
Lars Udsholt, generalsekretær, tlf 20 28 08 44, Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 København K. www.ms.dk