MS til Tørnæs: Vi er klar til dialog om nye veje i u-landsoplysningen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær svarer onsdag i Politiken på Ulla Tørnæs kritik af et indlæg af Trine Pertou Mach (forkvinde i MS).

Af Frans Mikael Jansen

Ulla Tørnæs (V) skriver i et debatsvar til Mellemfolkeligt Samvirke (Pol. 6.12.), at udviklingsbistanden fortjener at blive debatteret lige såvel som andre politiske områder.

I Mellemfolkeligt Samvirke er vi meget enige. Vi anser det som en af vore roller at være en kritisk og konstruktiv røst i denne debat. Vi får den bedste debat og den bedste udviklingsbistand, hvis der også er plads til kritiske røster.

Ulla Tørnæs mener ikke alene, at folk skal “informeres” om udviklingsbistanden, men at befolkningen skal “inddrages”. Også på det område er vi ganske enige.

Som folkelig organisation anser Mellemfolkeligt Samvirke det også som en vigtig opgave for os at aktivere og involvere danskerne i diskussion af, hvordan vi løser de globale problemer.

Det har vi gjort i de sidste 60 år, og det fortsætter vi med.

Vilkårene for dette arbejde er imidlertid blevet stærkt begrænset af den nuværende regering, der i 2005 med virkning fra finanslov 2006 nedlagde oplysningsbevillingen.

Danmark har en lang og stærk tradition for et folkeligt oplysningsarbejde, og de folkelige organisationer har en lang tradition for at være med til at formidle dette.

“Oplysning” er i den forbindelse meget mere end “information”. God oplysning er informerende, debatterende og involverende.

Vi trænger til en langt mere nuanceret folkeoplysning om globaliseringen set i forhold til fattigdom, naturressourcer, sikkerhed, menneskerettigheder, miljøet, klima, flygtninge, indvandring, handel.

Vi trænger til en folkeoplysning om, hvorledes de globale problemer påvirker udviklingslandene, og vi trænger til en debat om, hvad vi kan gøre ved det.

Desværre har vi set, at oplysningen om u-landsproblemer i de senere år er blevet alt for fokuseret på at rejse penge til u-landsarbejdet. Der er brug for midler til et mere seriøst oplysningsarbejde, der involverer befolkningen som andet og mere end givere.

Mellemfolkeligt Samvirke anser det for en statsopgave at finansiere den slags oplysning.

Vi har i Mellemfolkeligt Samvirke med glæde noteret os, at der med udmeldingerne fra Det Konservative Folkeparti nu ser ud til at være et folketingsflertal for en ny oplysningsbevilling.

Jeg tror, at vi alle er enige om, at der skal tænkes nyt, og at den virkelighed vi i dag befinder os i, kræver helt nye måder at kommunikere, diskutere og involvere borgerne i de globale problemer.

Vi glæder os til en dialog om, hvordan vi bedst tilrettelægger en sådan proces. Mellemfolkeligt Samvirke er parat til at tage udfordringen op og er spændt på at drøfte konkrete udspil med ministeren slutter MS-generalsekretæren.

Indlægget stod i dagbladet Politiken onsdag den 12. december 2007

Kilde: www.ms.dk

Læs også telegrammet “Tørnæs: MS unødig konfrontatorisk – U-landsnyt: Tørnæs i vanlig stil”, dato 09.12.07, under Dansk bistand