Hvert år sætter tusinder af flygtninge fra Somalia og Etiopien deres liv på spil, når de i forsøget på at komme væk fra konflikter og ekstrem fattigdom i deres hjemlande og krydser havet mellem Afrikas Horn og Yemen.
Selve rejsen er ekstrem farlig, og hvis flygtningene når frem i live, er der som regel meget lidt hjælp at hente og ofte bliver de genstand for menneskesmuglernes brutalitet.
Læger uden Grænser beskriver forholdene i rapporten ”Intet Valg” (”No choice”) og appellerer til øget hjælp til de tusinder asylansøgere og indvandrere, som flygter fra deres hjemland.
Antallet af flygtninge stiger som konsekvens af den skærpede konflikt i Somalia og den nuværende tørke på Afrikas Horn.
Ifølge FN forsøgte 30.000 flygtninge i 2007 at krydse havet. I løbet af de første 4 måneder af 2008 er flere end 20.000 kommet til Yemen.
Men det er langt fra alle, der overlever. I 2007 blev over 1.400 rapporteret døde eller savnede og i år ved man, at 400 ikke nåede i land i Yemen i live.
Rapporten, som offentliggøres på Verdens Flygtninge Dag, bygger på mere end 250 interviews, som ansatte fra Læger uden Grænser har foretaget i Yemen siden september 2007.
– Indtil nu har den humanitære hjælp ikke været tilstrækkelig. Der er behov for øjeblikkelig international hjælp og donorlande burde forpligte sig både politisk og økonomisk. Der er brug for meget større kapacitet hos dem, der giver hjælp til flygtningene i dag og flere organisationer burde sætte ind, siger Alfonso Verdú, som koordinerer Læger uden Grænsers indsats i Yemen.
Læger uden Grænser åbnede et projekt på Yemens sydlige kyst i september 2007, hvorfra der gives medicinsk og psykologisk hjælp til de nyankomne flygtninge.
Et mobilt hold yder første hjælp på strandene og Læger uden Grænser driver et skadestue i Ahwar Reception Centre. På 8 måneder har MSF hjulpet over 6.000.
Man kan læse mere om situationen for bådflygtningene og downloade rapporten på www.msf.dk/t2w_623.asp?id=6009
Yderligere oplysninger hos kommunikationschef Maria Dohn, MSF, e-mail: [email protected], tlf. direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79